Markić odbija otkriti tko im je dao novac: Blanki Vlašić su otkazali sponzori kad je stala uz nas, želimo zaštitu naših donatora!

Ilustracija: Index

NAKON što su jučer u emisiji "Hrvatska uživo"odbili kazati koliko im je novca donirano, iz inicijative "U ime obitelji", danas je stiglo priopćenje od 16. lipnja ove godine!?

"Poštovani, u privitku je zahvala svima i izvješće o financijama tijekom izjašnjavanja građana objavljeno na stranicama Građanske inicijative "U ime obitelji" 16. lipnja 2013.", stoji u e-mailu upućenom redakcijama. U tom priopćenju, stoji kako su dobili 164.659,80 kuna koje su uplaćene na račun građanske udruge "Građani odlučuju", pri čemu su 50 % tih sredstava donirale pravne osobe, 26 % fizičke osobe, a 24 % vjerske zajednice.

Par sati kasnije novo priopćenje

No, nekoliko sati kasnije, ipak su poslali dopunjeno izvješće te poručili kako će 24 sata prije referenduma objaviti koliko su ukupno prikupili sredstava. Pritom podsjećaju da Vlada RH, GONG i druge provladine udruge nisu podnijele izvješće za antikampanju koju su provodile za vrijeme izjašnjavanja građana.

"U razdoblju od 16. 6. do danas Građanska inicijativa "U ime obitelji" primila je donacije u iznosu od 231.654,00 kn pri čemu je, od toga 70 % donacija fizičkih osoba, a 30 % donacija pravnih osoba.
Za sve financijske aktivnosti "U ime obitelji" Ministarstvu financija podnesena su sva potrebna financijska izvješća. Građanska inicijativa "U ime obitelji" prihvatit će preporuku Državnog izbornog povjerenstva i objaviti 24 sata prije dana održavanja referenduma informacije o svim ukupno prikupljenim sredstvima.", poručili su iz inicijative.

"Još uvijek čekamo odgovor na koji bi način Državno izborno povjerenstvo, ukoliko Građanska inicijativa „U ime obitelji“ objavi sve pravne i fizičke osobe koje su inicijativu podržale financijski, zaštitilo te osobe od mobbinga, prijetnji i napada kakvom su do sada bile izložene osobe koje su javno podržale inicijativu. Podsjećamo da je gđa Blanka Vlašić, nakon što je javno podržala brak između žene i muškarca bila napadana, od njezinih sponzora traženo je da joj sponzori prekinu ugovore. Sada se vrši pritisak na pravne osobe, nazivaju se njihovi poslovni partneri i prijeti im se jer se usuđuju reći da je brak zajednica između žene i muškarca.", poručuju iz inicijative.

Financiraju se donacijama građana

Podsjetimo, Ivan Munjin, član organizacijskog odbora inicijative "U ime obitelji" jučer je vrlo otvoreno kazao da ne namjeravaju otkriti imena svojih donatora.  

"Financiramo se donacijama građana. Nama su prije svega dragocjene donacije volonterskog rada, a financiramo se donacijama građana. To su muškarci i žene, obitelji, različite udruge, pravne osobe. Mi smo u lipnju na internetu objavili financiranje naše udruge. To je sve po zakonu i više nego što zakon propisuje i ako postoji bilo kakva potreba, državne institucije će provjeriti financiranje udruge 'U ime obitelji'", kaže Munjin.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je inicijativu "U ime obitelji" da najkasnije 24 sata prije održavanja referenduma objave odakle im novac. "DIP upozorava da bi nepostupanje sudionika referendumske promidžbe predstavljalo odstupanje od dosegnutih temeljnih demokratskih standarda u provedbi izbornih postupaka", stoji u priopćenju DIP-a. No, Munjin je kazao da to nemaju namjeru učiniti. Štoviše, poručuje da je DIP istupio od svojih ovlasti i svrstao se na stranu antireferendumske kampanje.

Pročitajte više