Marko Škreb, bivši guverner HNB-a i glavni ekonomist PBZ-a, odlazi u Međunarodni monetarni fond

Foto: Guliver image/Getty images

MARKO ŠKREB, bivši guverner HNB-a u razdoblju od 1996. - 2000., i dugogodišnji  glavni  ekonomist Privrednoj banci Zagreb (PBZ)  odlazi na novu funkciju u Međunarodni monetarni fond (MMF) kao savjetnik za monetarne sustave i platni promet u Accru u Gani u sklopu novovootvorenog Centra AFRITAC West II, priopćeno je iz PBZ-a.

Afrički regionalni centri tehničke pomoći su dio MMF-ove inicijative podizanja stručnih kapaciteta u Africi i počeli su se razvijati 2002. godine te pored MMF-a blisko surađuju sa Afričkom razvojnom bankom i brojnim zemljama donorima.
 
Marko Škreb od 2007. godine obnašao je funkciju  glavnog ekonomista i stratega u Privrednoj banci Zagreb.
 
Prije toga radio je kao konzultant MMF-a u  središnjim bankama: Albanije, Bosne i Hercegovine i  Kosova a sudjelovao je u brojnim misijama MMF-a i Svjetske banke po svijetu, te je godinu dana radio u Washingtonu DC.
 
Radio je u Hrvatskoj narodnoj banci, prvo kao direktor direkcije istraživanja i statistike a zatim i kao guverner banke (od 1996. do 2000.). Do 1996. godine radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
 
Ured Uprave za ekonomska istraživanja i strateško planiranje PBZ-a  preuzima mr.sc. Ivana Jović.
 
Ivana Jović u PBZ-u je od 2004. godine, prvo je radila kao viši ekonomist, a zatim kao pomoćnik izvršnog direktora u  Uredu Uprave za ekonomska istraživanja i strateško planiranje.
 
Karijeru je započela u Ministarstvu financija RH, a prije dolaska u PBZ radila je  u Uredu Svjetske banke u Zagrebu te u Delegaciji Europske Komisije u Zagrebu.
 
Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
 

Pročitajte više