Marokanska tinejdžerka se ubila otrovom za štakore: Sud je natjerao da se uda za silovatelja

BIJESNI Marokanci traže promjene u strogom islamskom kaznenom zakonu. Na internetsku peticiju i javnu akciju ih je potaknuo slučaj 16-godišnjakinje koja je počinila samoubojstvo nakon što ju je sud prisilio na udaju za muškarca koji ju je silovao.

Marokanci su preko internetske peticije, Facebook grupe i nebrojenih "twittova" izrazili počast zbog samoubojstva Amine Filali. Djevojka se u subotu ubila otrovom za štakore kao prosvjed zbog prisile na udaju za muškarca koji ju je prošle godine silovao.

Obitelj žrtve pristane na brak u strahu da neće moći naći muža

Članak 475 marokanskog Kaznenog zakona dozvoljava silovatelju maloljetnice da oženi svoju žrtvu kako bi izbjegao procesuiranje, piše Daily Mail.

"16-godišnja Amina je zlostavljana od strane silovatelja, tradicije i članka 475", objavila je na Twitteru marokanska aktivistica Abadila Maaelaynine. Šef Udruge Adala za reformu pravosuđa Abdelaziz Nouaydi je rekao da sudac može predložiti brak jedino ako se sa tim složi žrtva i obje obitelji. Ističe kako su takvi slučajevi vrlo rijetki te dodaje da žrtvine obitelji na to ponekad pristaju iz straha da žene neće moći pronaći muža ako se zna da je silovana.

Tužitelj je savjetovao djevojci udaju

Aktivisti ističu da obitelji natjeraju žrtvu u brak kako bi izbjegli skandal i sramotu. Već godinama traže da se promijeni sporni članak Kaznenog zakona koji dopušta silovatelju bijeg od kazne. Otac 16-godišnjakinje je kazao marokanskim medijima da su im sudski službenici, od trenutka kada su prijavili silovanje, predlagali sklapanje braka između zlostavljača i žrtve.


"Tužitelj je savjetovao mojoj kćeri udaju", kazao je Lahcen Filali. U slučajevima silovanja u Maroku, žrtva mora dokazati da je napadnuta, jer je u protivnom mogu optužiti za razvrat. Aktivisti upozoravaju da u Maroku zakon štiti javni moral, ali ne i pojedince. Otac djevojke je kazao da je ona napadnuta na ulici i silovana kada je imala 15 godina, a tek nakon dva mjeseca je skupila hrabrost i to priznala roditeljima.

I zlostavljač je u prvom trenutku odbio brak

Kazao je da je sud inzistirao na braku, iako je u prvi trenutak to odbio i zlostavljač. Pristao je tek kada se suočio sa suđenjem. Kazna za silovanje je od pet do 10 godina zatvora, no kada je žrtva maloljetnica, može se popeti i na 20 godina robije. Amina se majci žalila da ju je suprug stalno tukao u pet mjeseci braka koji je okončao samoubojstvom djevojke.

Internetsku peticiju za promjenu Kaznenog zakon do sada je potpisalo 1000 ljudi, a na Facebooku je stvorena grupa "Svi smo mi Amina Filali".

Pročitajte više