Matica hrvatska traži apsurdni zakon o jeziku: Ako ne govorite hrvatski, do 100 tisuća kuna kazne!

Foto: Shutterstock

MATICA hrvatska želi zakonom regulirati korištenje hrvatskog jezika u javnom prostoru! Upravna tijela Matice hrvatske u tu su svrhu pripremila čak i prijedlog Zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika.

Tekst prijedloga ovog bizarnog zakona Matica hrvatska objavila je na svojim internetskim stranicama. U njemu, između ostalog, tvrde "da su svi nasrtaji i pokušaji zatiranja hrvatskoga jezika u prošlosti uvijek bili i pokušaji odnarođivanja i dezintegracije hrvatskoga naroda", kao i "da je u procesu globalizacije važno štititi nacionalnu posebnost".

Zbog toga Matica predlaže da se zakonom propiše kako su u RH u službenoj uporabi hrvatski standardni jezik i latinično pismo, koji se moraju koristiti kao sredstvo sporazumijevanja u svim područjima javnog i društvenog života, osim kada se u skladu s Ustavom i posebnim zakonima koriste jezici i pisma manjina.

Traži se tako propisivanje hrvatskog jezika kao službenog u svim državnim i javnim institucijama, školama, znanstvenim institucijama, medijima...  Predlaže se i osnivanje Vijeća za javnu uporabu hrvatskog jezika, koje bi trebalo nadzirati provodi li se slovo zakona. Vijeće bi ukupno imalo 21 člana.

Matičin prijedlog zakona sadrži i "kaznene odredbe". Matica hrvatska tako predlaže da se za one koji se ne drže odredbi zakona, odnosno koji se ne sporazumijevaju standardnim hrvatskim jezikom, zbog toga plaćaju novčane kazne! Kazne bi se kretale od 5 do 10 tisuća kuna za fizičke osobe, odnosno od 50 do 100 tisuća kuna za pravne osobe.

Pročitajte više