Matica sindikata uputila otvoreno pismo Josipoviću: "Građanima se oduzima sloboda na sindikalno organiziranje"

Foto: Joško Supic/Cropix

MATICA sindikata uputila je otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u kojem ga pozivaju da iskoristi svoju ustavnu mogućnost i zakon o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama pošalje na ocjenu ustavnosti na Ustavni sud.

Iz Matice podsjećaju da je Vlada prihvatila Nacrt prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama te da će ga uputiti u Sabor na usvajanje. Zakono se upozoravaju, poništavaju odredbe kolektivnih ugovora što je kako kažu, bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti.

"Time se ovim Zakonom ruši jedno od najvažnijih načela civiliziranih društava, poznato još iz rimskog prava: ugovori se moraju poštovati. Time se ovim Zakonom ruši sustav, i ovako slabašnih, kolektivnih radnih odnosa u zemlji, jer se kolektivno pregovaranje pretvara u besmisleni napor sindikata i poslodavaca. Tko će uopće pregovarati ako vlast već sutra može poništiti odredbe danas sklopljenog ugovora. Kolektivni ugovor tako gubi sadržaj pravne obaveznosti ugovorenih prava. Time ga vlast pretvara u dogovor a ne ugovor, što je negacija svih bitnih odrednica samog pojma. Ovakvim postupcima vlasti onemogućuje se i pravo na štrajk za prava koja zakon poništava jer štrajk protiv zakona nije zakonit. U ovom slučaju radi se o pravima koja su uvijek i svagdje materija kolektivnih ugovora. Time pravo na štrajk postaje formalno pravo s kojim radnici ne mogu postići ništa jer ono što postignu već se sutra može derogirati zakonom", poručuju u priopćenju.

Napominju i kako se ovim zakonom oduzima i smisao pravu i slobodi građana na sindikalno organiziranje, jer rezultat napora sindikata da legalnim sredstvima pritiska utječe na uvjete rada i života radnika vlast može poništiti. Radi se kako kažu, de facto o nasilju države nad svojim građanima jer se na silu otimaju jednom ugovorena i dogovorena prava, a slabija strana nakon takve mjere nema mogućnost zaštite svojih prava niti na sudu niti u štrajku.

"Sindikati bez kolektivnog pregovaranja nisu subjekt demokratskog poretka i postaju tek paravan za politiku i odluke izvršne vlasti, što smo na ovim prostorima imali prilike iskusiti 45 godina za vrijeme komunističkog totalitarnog poretka. U totalitarizmu vlade kontroliraju sindikate, u demokraciji sindikati korigiraju vlade. Ovo je pokušaj da se ta korektivna uloga sindikata poništi i oni pretvore u prirepak svakoj vlasti. Radi se o agresiji na samu srž socijalne demokracije i narav demokratske vladavine u RH.

Umjesto „historijskih interesa radničke klase“, što je bio razlog za suspenziju sindikata u totalitarizmu, kada kolektivnog pregovaranja nije bilo niti je smjelo biti, sada se kao razlog za rušenje temeljnih vrijednosti demokratskog poretka navode razlozi financijske konsolidacije i rasterećenje gospodarstva", istaknto je između ostalog u priopćenju.

Pojašnjavaju i da s obzirom da se ovim Zakonom dovode u pitanje ustavne odredbe o pravu na kolektivno pregovaranje i pravu na sindikalno organiziranje, očekuju da će Josipović kao predsjednik svih građana Hrvatske, prepoznati važnost ovoga problema i iskoristiti svoju ustavnu mogućnost da prilikom potpisivanja Zakona isti pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

"Smatramo to i Vašom dužnošću spram svih građana ove zemlje, neovisno o političkom opredjeljenju, neovisno o članstvu u sindikatu, neovisno o svjetonazoru... jer se radi o ljudskom pravu građana na sindikalno organiziranje koje svaki građanin može i ne mora konzumirati, ali čije se djelovanje odnosi izravno ili neizravno na sve građane RH, što uostalom predviđa i Ustav u člancima 57., 60., i 61. Molimo Vas, također, da zbog krucijalne važnosti ovog pitanja hitno sazovete sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu.

P.S. Vaša je intervencija prijeko potrebna jer bi Ustavni sud tome pitanju pristupio hitnije ako dolazi s Vaše adrese, nego li s naše. Poučeni iskustvom, Ustavni sud će na našu pritužbu, odluku donijeti kada to bude kasno i kada će Zakon već biti nepovratno konzumiran", stoji u otvorenom pismu Matice sindikata upućene Josipoviću.

Pročitajte više