Matija Babić za Rolling Stone: Ova vlast je korumpirana i nesposobna

Foto: Rolling Stone

MATIJA BABIĆ, osnivač Index portala, u intervjuu za novi broj magazina Rolling Stone, komentirajući aferu oko Šegona kazao je kako je Šegon samo mali kotačić cijele prljave priče na kojoj radi Index zbog čega je portal izložen svakakvim pritiscima.

"Kažem da je Šegon tek mali kotačić jer tu se radi o širokoj sprezi podzemlja, organiziranog krupnog kriminala ili kapitala, politike, medija koji su u vlasništvu mafije i koji su kontrolirani od mafije i pišu po nalogu mafije, njihovih sudova, policije, DORH-a, Porezne uprave... Promatrač bi rekao da se radi o teoriji urote. Ne samo da se ne radi o teoriji urote, nego se radi o stvarima koje su lako dokazive, potrebno je znati zbrojiti dva i dva. Netko će se pitati kako možeš povezivati policiju i Poreznu upravu s organiziranim kriminalom, imaš li kakve dokaze? Uzmite samo zadnji primjer, Šegona koji je bio pomoćnik, desna Linićeva ruka koji ga je zato i toliko grčevito spašavao od smjene. Šegon je čovjek koji je u petnaest godina stekao imovinu vrijednu 60 milijuna kuna. On je to stekao kao inspektor za gospodarski kriminal. Steći 60 milijuna kuna na plaćama od pet, šest, pa i petnaest tisuća kuna? S pozicije osobe koja se treba brinuti o gospodarskom kriminalu? Zbrojite dva i dva....", komentirao je Babić.

Na pitanje da su sutra izbori koga bi Index podržao, Babić odgovara: "Nikoga ne bismo podržali, ali svakako smatramo, u ovom trenutku, da se SDP hitno mora smijeniti. Razočarali su u apsolutno svakom aspektu. Radi se o vlasti jako opterećenoj korupcijskim aferama, krajnje nesposobnoj, što se vidi po svim ekonomskim pokazateljima, od broja nezaposlenih do nemogućnosti da privuku investicije ili spriječe pad BDP-a. Represivni porezni aparat je postigao ne samo to da se ne otvaraju nova radna mjesta, nego firme bježe iz Hrvatske glavom bez obzira jer se u ovoj državi ne može poslovati. Napravili su ogromnu i dugoročnu štetu gospodarstvu, a pritom svom partijskom kadru, ni jednom jedinom od 200.000 SDP-ovih i HDZ-ovih parazita, nisu dali otkaz. Stanje je neizdrživo i takva stranka mora letjeti. Znači li to dolazak HDZ-a? Nažalost da. Ali na prve znake da se HDZ ponaša jednako, ili tko god došao na vlast, treba raditi isto. Pogrešno bi bilo zbog nedostatka alternative ne ići na rušenje SDP-a. Ako imate lopova na vlasti, bez obzira na alternativu, treba ga maknuti. Nedostatak alternative problem je cijelog društva koje je te dvije, ili bolje reći jednu Partiju, prepoznao kao jedinu političku opciju u Hrvatskoj."

Babić je komentirao i mogući odlazak iz države, kaže kako razmišlja o tome već neko vrijeme te da nekad ne vidi razlog zbog kojega bi ostao u Hrvatskoj.

"Nekad mi se pak čini da se ovdje isplati ostati i boriti se. No, u konačnici presudi inat. Šljamu koji me želi odavde potjerati ne želim dati to zadovoljstvo.", zaključuje Babić.

Pročitajte više