Matijašević: Vlada se prema građanima čije ionako prazne džepove želi još više isprazniti odnosi kao maćeha

Foto: Hina

"VLADA se maćehinski odnosi prema građanima, čije ionako prazne džepove želi još više isprazniti", poručio je s konferencije za novinare čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata, Ozren Matijašević.

"Živimo u cirkusu, jer se predsjednik Vlade bavi onim što mu nije posao - evidencijom radnog vremena", ustvrdio je Matijašević na konferenciji za novinare.

Predsjednik HURS-a je na konferenciji napao Vladu zbog odluke da struju kupi za ministarstva i urede državne uprave od izravnog konkurenta HEP-u, slovenske tvrtke GEN-I. On tu odluku drži krajnje licemjernom, jer Vlada istodobno građane "guli" višom cijenom struje, ne omogućujući HEP-u da posluje prema tržišnim uvjetima.

To je nezabilježeno u demokratskim zemljama, Vlada radi samo na tome kako bi iz ionako ispražnjenih džepova građana izvukla još malo preostalog sitniša i nahranila glomazan i preskup državni aparat, kaže Matijašević.

U vezi ukidanja Pravilnika o formiranju najviše cijene naftnih prerađevina Matijašević smatra kako nije dobro da se Vlada odrekla mogućnosti utjecaja na cijenu naftnih prerađevina, a i sumnjivo mu je to što naftni analitičari "iz petnih žila" nastoje uvjeriti javnost kako to neće nužno značiti povećanje cijena.

Ako se tome doda natječaj za izbor konzultanata za program restrukturiranje HEP-a vrijedan 18 milijuna kuna, onda se Vladini potezi savršeno uklapaju u pripremu terena za "nov grabež ili, kako se to ljepše zove, monetizaciju".

Komentirajući Vladino dodavanje starosnog uvjeta od 60 godina života za punu starosnu mirovinu, upozorio je kako je Vlada značajnom broju uglavnom industrijskih radnika s natprosječnom dužinom staža onemogućila planirano ranije umirovljenje i na taj ih način, nakon obećavajućih najava, "ostavila na suhom".

Podsjetio je na ljetošnju najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da će radnik s 41 godinom staža, bez obzira na godine života steći pravo na punu mirovinu, od čega se odustalo zbog preporuka Svjetske banke. Stoga će HURS podnijeti amandman na izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju istovjetan Mrsićevu prijedlogu, najavio je Matijašević.

Upozorio je da će povratak radne inspekcije pod nadležnost ministarstva dodatno otežati put do ostvarenja radničkih prava, a promjene smatra nepotrebnim budući inspekcija sada dobro radi.

Kako bi se osigurali uvjeti za veću neovisnost i učinkovitost u radu inspekcija, one su ustrojstveno izdvojene iz resornih ministarstava i prebačene u samostalni Državni inspektorat. Sada, nakon 15 godina, politika pokazuje suprotne tendencije i želi pod svoje okrilje privući više vlasti i moći, istaknuo je Matijašević.

Komentirao je i uhićenje čelnika HGK-a Nadana Vidoševića, poručivši da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, no uz opasku da je njegovo bogatstvo u nesrazmjeru s prihodima, što pokazuje da su se pojedinci bogatili na račun građana.

Pročitajte više