Medicinske sestre taje datum štrajka, liječnici ne rade prekovremeno od ponedjeljka

Foto: Arhiva

SINDIKAT medicinskih sestara odlučio se za štrajk, ali taji datum, dok štrajk najavljuju i liječnici, koji će prestati raditi prekovremeno. Ministar poziva na sastanak.

Slično kao i liječnici prije dva tjedna, strukovni sindikat medicinskih sestara održao je izvanrednu skupštinu na kojoj je odlučeno da se ide u štrajk. Kao razloge navode smanjenje plaća dva puta ove godine, a upozoravaju na brojne prekovremene sate, iscrpljenost sestara i njihov nedostatak u sustavu. Predsjednica sindika Anica Prašnjak rekla je kako je ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao sindikat medicinskih sestara, liječnički i samostalni sindikat na sastanak.

"U skladu s tim smo mi danas donijeli odluku da ćemo ići u štrajk, samo će modaliteti i datum ostati naša tajna i ostat će kao iznenađenje za sve. Za medije, Vladu i za naše poslodavce", istaknula je Prašnjak. Liječnici od sljedećeg tjedna prestaju s prekovremenim radom zbog kojega su kao i zbog kolektivnog ugovora još ranije najavili opći štrajk . Šef sindikata Ivica Babić kaže kako Vlada vodi krivu zdravstvenu politiku, koja će dovesti do urušavanja socijalne države, te da izbjegavanjem dijaloga, na koji su u sindikatu spremni, liječnike tjera u štrajk.

"Naredni tjedan ćemo otkazati rad preko 48 sati tjedno jer Vlada ne želi platiti prekovremeni rad i mi nećemo raditi. Uskoro će se dogoditi uistinu opći štrajk ukoliko Vlada u ovih sedam dana kroz socijalni dijalog ne riješi spor vezan za kolektivni ugovor kroz prava liječnika", poručio je Babić.

Pročitajte više