Mediji u BiH u uhićenju Bandića, susjedi i rodbina: "Uhićen je zato što je Hercegovac"

Foto: Hina

UHIĆENJE i istraga nad zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i u utorak su najvažnija tema iz inozemstva za medije u Bosni i Hercegovini.

Elektronički su mediji u ponedjeljak navečer opširno no bez posebnih komentara izvijestili o detaljima istrage koja se vodi a dnevni listovi u utorak, pozivajući se na navode medija u Hrvatskoj, prenose opširnu kronologiju cijelog slučaja.

"Oslobođenje" tako o slučaju Bandić piše preko cijele stranice a slično izvješćuju i banjolučke "Nezavisne novine".

Za sada je tek mali broj komentara a među njima je i onaj kako slučaj pokazuje da je vrijeme i za slične akcije u BiH.

Eledin Karić, voditelj nevladine organizacije "Account" koja je osnovana sa zadaćom borbe protiv korupcije i nadzora nad trošenjem sredstava iz javnih fondova kazao je "Dnevnom avazu" kako je "odavno došlo vrijeme za uhićenje bosanskohercegovačkih bandića".

Indirektna pohvala USKOK-u

"Ono što nas razlikuje od Hrvatske jeste što oni imaju USKOK a mi imamo SIPA-u i Tužiteljstvo BiH koji u većini slučajeva rade odvojeno", kazao je Karić sugerirajući kako je to slabost bosanskohercegovačkog pravosudnog sustava u usporedbi s onim u Hrvatskoj.

"Avaz" istodobno donosi opširnu reportažu o tome što o Bandićevu uhićenju misle mještani Pogane Vlake kraj hercegovačkih Gruda gdje živi majka sadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika.

Tonka Macan u suzama


S Bandićevom majkom Blagicom reporteri nisu uspjeli razgovarati zbog njena zdravstvenog stanja no njegova sestra Tonka Macan u suzama je poručila kako je uvjerena da joj je brat nedužan i kako je samo pomagao sirotinju i male ljude.

"Je li Hrvat iz Hercegovine to zavrijedio a samo je branio svoje korijene?", kazala je Macan dodajući kako je uvjerana da će Bandić iz svega ovoga izaći kao pobjednik.

Novinari su našli i Radoslava Macana (93), Bandićeva krsnog kuma.

"On je dobar, seljačko dijete koje hoće raditi i pravi je radnik ali netko to ne trpi", kazao je Bandićev kum.

Susjedi Bandićevih Ante i Slavica Bračić poručili su pak kako su uvjereni da je Bandić završio u zatvoru samo stoga što je Hercegovac te kako je riječ o politički motiviranom uhićenju uoči izbora.

Pročitajte više