Međunarodna organizacija rada: Izgubljeno je 28 milijuna radnih mjesta, kriza se nastavlja i u 2014. godini!

Foto:  AFP

OD POČETKA izbijanja gospodarske i financijske krize do danas bez posla je ostalo 28 milijuna ljudi! Podatak je to kojeg je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO) uspoređujući brojke od kraja 2007. godine do danas. Štoviše u analizi ILO-a naglašava se kako će se posljedice svjetske krize osjećati i dalje te se očekuje nastavak negativnog trenda.  ILO koji djeluje u sklopu Ujedinjenih naroda predviđa rast nezaposlenosti u ovoj godini i računa da će širom svijeta biti ukinuto još 5,1 milijun radnih mjesta.

Negativan trend nastavit će se i u 2014. godini
 
Deutsche Welle koje prenosi izvještaj ILO-a naglašava da su pesimistične brojke rezervirane i za 2014. godinu. 
 
"Otvara se sve manje novih radnih mjesta i produljuje se trajanje nezaposlenosti", rekao je šef ILO-a Guy Ryder prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća o zaposlenosti u Ženevi, prenosi DW. Osim gubitka radnih mjesta, porazno zvuči i rezultat analize koji je pokazao da je oko 39 milijuna nezaposlenih prestalo tražiti posao jer su izgubili nadu da će ga ikada naći. 
 
"Posebno je zabrinjavajuća situacija u kojoj se nalaze mladi u dobi od 15 do 24 godine: skoro 75 milijuna njih ne zarađuje dovoljno za život. 25 milijuna mladih je nezaposleno pola godine ili čak i duže", navodi se u analizi koja kritizira i banke od kojih zahtijeva da se intenzivnije posvete svojim tradicionalnim zadaćama, odnosno da kreditiraju investicije u proizvodnju, posebice za srednja poduzeća koja obično otvaraju relativno mnogo novih radnih mjesta.
 
Nezaposlenost kao nešto normalno?
 
"Nezaposlenost mladih vrlo je ozbiljan društveni problem, jer im se ne omogućava stjecanje radnog iskustva. A bez radnog iskustva se smanjuju i njihove šanse za pronalaženje posla. Osim toga, smatra ILO, baš mladi ljudi koji nikada nisu imali prilike raditi vrlo brzo doživljavaju nezaposlenost kao 'normalno stanje'", stoji u izvještaju ILO-a. 
 

Pročitajte više