Međunarodni kazneni sud čuva leđa Izraelu: Istrage i tužbe ne može biti, jer Palestina nije država

MEĐUNARODNI kazneni sud (ICC) odbio je palestinski zahtjev za pokretanjem istrage o izraelskoj vojnoj ofenzivi na pojas Gaze s objašnjenjem kako Palestina nije priznata država, što je izazvalo niz kritika od strane udruga za zaštitu ljudskih prava.

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo kazao je kako će ICC pokrenuti istragu samo ako UN-ovo Vijeće sigurnosti prizna Palestinu kao samostalnu državu. A to se, dokle god u Vijeću sjedi SAD, neće dogoditi, što znači da će i brojni zločini ostati nekažnjeni.

"Potrebno mi je da Palestina bude priznata kao država da bih otvorio taj slučaj, jer ja nisam tužitelj svijeta; ja sam tužitelj u ime zemalja koje prihvaćaju moju jurisdikciju. Potrebno mi je da me prihvati država i tek onda mogu istraživati zločine", kazao je Ocampo za Al Arabiyu.

Izrael je, naravno, s oduševljenjem dočekao vijest. Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi je navelo "kako je Izrael od početka inzistirao na tezi da ICC nema nikakvu jurisdikciju u ovom slučaju.

S druge strane, brojne grupa za zaštitu ljudskih prava vrlo su kritične prema ovom Ocampovom potezu, kazavši kako je "opasan i nekonzistentan s nezavisnošću ICC-a". Napominju kako je izraelska ofenziva na Gazu 2008. godine rezultirala smrću najmanje 1400 Palestinaca.

Međuanrodna zajednica iznevjerila je Palestince

"To je ujedno i kršenje Rimskog statuta, temeljnog ugovora ICC-a, koji jasno ukazuje kako bi ovakve stvari trebali razmotri suci ICC-a. Rimski ugovor također i državama koje nisu potpisnice omogućuje prihvaćanje ICC-eve jurisdikcije", kazao je Marek Marczinsky iz Amnesty Internationala.

Izrael nije potpisnik Rimskog statuta, a Palestina, iako potporu 130 zemalja, o dalje u UN-u ima status zemlje promatrača.

"Palestinci trenutno egzistiraju u limbu. S obzirom na to da nisu država, nemaju pristup instrumentima međunarodnog prava ili UN-ovom sistemu. Istovremeno, međunarodno pravo koje se primjenjuje na okupirane teritorije ima svrhu zaštite tih prostora, ali to ne čini, Međunarodna zajednica jednostavno ne prihvaća odgovornost da zaštiti Palestince, što je veliki problem koji imamo u pravnom i humanitarnom svijetu. Instrumenti prava postoje, kao i sudovi i institucije, ali ne postoji mogućnost implementacije međunarodnog prava na vlade poput Izraela", kazao je za RT Jeff Halper iz Izraelskog odbora protiv rušenja kuća.

Pročitajte više