Mentorstvo ili tutorstvo? Pod nadzor Bruxellesa zbog javnog duga

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRORAČUNSKI manjak veći od tri posto BDP-a i javni dug koji je narastao iznad 200 milijardi kuna sigurno nas vodi pred Europsku komisiju, tj. postupak prekomjernog deficita, javlja HRT.

Uskoro, za nešto više od mjesec dana, doznat ćemo što nas čeka, odnosno, brzinu i težinu reformi koje će se pod nadzorom Bruxellesa morati provesti.

Kada deficit državnog proračuna premaši tri posto bruto domaćeg proizvoda, a udio javnog duga prijeđe 60 posto BDP-a, Europska komisija preuzima kontrolu i nadzire naš proračun. Procjenjuje se da bi proračunski manjak mogao biti čak oko pet posto, a javni dug već je narastao na više od 200 milijardi kuna. Međutim, pitanje je jesu li u to uključeni svi dugovi koje će Hrvatska morati prikazati kada primijeni Eurostatov model.

Do četiri godine u postupku Europske komisije?

S obzirom na to da je Vlada sada pokazala nesnalaženje u fiskalnoj konsolidaciji, ulazak u postupak prekomjernog deficita mogao bi, prema nekim analitičarima, biti pozitivan za Hrvatsku jer nije samo riječ o rezanju nego i mjerama koje bi utjecale na stopu rasta.

"Procedura prekomjernog deficita u svojoj je strukturi stroža u odnosu na aranžman s MMF-om s obzirom na to da se radi o principu mrkve i batine. Hrvatska ima, kao i sve zemlje koje se nalaze u toj proceduri, određeno vrijeme u kojem mora provesti određene korake. Ako se ne budu ispunjavali, moguće je da budu uskraćena, primjerice, sredstva iz EU fondova", kaže Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo Alpe Adria Bank.

Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu smatra da to nije mentorstvo, nego tutorstvo. "Zapravo se sve svodi na sintagmu ili eufemizam strukturnih reformi, iza čega se krije puko otpuštanje ljudi, tjeranje ljudi na ulicu ili smanjenje plaća. Jedno i drugo je porazno jer mislim da je Hrvatska na donjem pragu izdržljivosti", mišljenja je Jakovčević.

S obzirom na očekivanu razinu deficita, prognoze su da bi Hrvatska u postupku Europske komisije mogla provesti i do četiri godine. U tom je postupku trenutno 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti sedamnaesta.


Pročitajte više