Mercator niječe prisutnost jaja u tjestenini za Crveni križ

Screenshot: YouTube

SLOVENSKO ministarstvo za rad obitelj i socijalna pitanja pozvalo je trgovački lanac Mercator da izvrši zamjenu prehrambenih proizvoda koje je u okviru vladinog programa pomoći potrebitim dostavio humanitarnim udrugama, Crvenom križu i Caritasu Ljubljanske nadbiskupije zbog utvrđenih bjelančevina iz jaja.

Riječ je o većim količinama tjestenine u kojoj su otkriveni tragovi bjelančevina iz jaja iako se tenderom na kojem je najpovoljniju ponudu dao Mercator zahtijevala isporuka kvalitetnih tjestenina bez jaja budući da ona kod nekih osoba mogu izazvati alergiju.

Isto tako, od Mercatora je zatraženo da zamijeni već isporučene sušene tjestenine od durum pšenične krupice u čijem je sastavu otkrivena umjetna boja s beta karotenom čija je upotreba zabranjena u Europskoj uniji, navelo je ministarstvo u priopćenju za javnost, dodavši da je razočarano što se u poslu od strane Mercatora nisu poštovale odredbe iz natječaja.

"Očekujemo da će u najkraćem roku u skladišta humanitarnih organizacija biti dostavljene kvalitetne tjestenine, kako je bilo i zahtijevano", navelo je ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi, zaduženo za provedbu tendera.

Odgovor Mercatora

Trgovački lanac Mercator reagirao je na tvrdnje da su tjestenine koje su isporučili slovenskom Crvenom križu u okviru tendera za nabavu hrane za socijalno potrebite neadekvatne jer sadržavaju bjelančevinu iz jaja.

Mercator je u priopćenju naveo da su uzorke špageta na čiju se kvalitetu žalilo slovensko ministarsvo za rad, obitelj i socijalnu politiku, koje je provelo tender, poslali nezavisnom laboratorijuu Neotron u Italiju i da su testovi na prisutnost bjelančevina iz jaja bili negativni.

To je ministarstvo ranije ustvrdilo da je slovenski nacionalni laboratorij u tjestenini zabilježio tragove bjelančevina jaja iako su u natječaju izričito tražili tjestenine bez tih bjelančevina.

Uz to, slovenski trgovački lanac navodi da se te tjestenine ne nalaze u slobodnoj prodaji nego su bile pripremljene namjenski za natječaj u posebnom pakiranju i da su ministarstvu dostavili dokumentaciju iz koje proizlazi da je roba bila ispravna i u skladu sa zahtjevima javnog natječaja.

Pročitajte više