Merkel: Izgladiti nesporazume i obnoviti pregovore s Rusijom o Južnom toku

Foto: FAH

ANGELA Merkel iskazala je u ponedjeljak podršku bugarskim zahtjevima za pokretanjem novih pregovora s Rusijom oko Južnog toka, nakon što je Moskva nedavno otpisala projekt, prenosi Reuters.

Europska unija, koja je jako zahladila odnose s Moskvom zbog upletanja Rusije u sukob u Ukrajini, iznijela je primjedbe na Južni tok koji je trebao prolaziti Crnim morem te na područje EU ulaziti preko Bugarske.

EU je tvrdio da bi taj 40 milijarda dolara vrijedan projekt, u obliku u kojem je bio ponuđen, kršio europske zakone.

Pravno osjetljivo područje

Zagovornici projekta isticali su da bi taj plinovod koji bi zaobilazio Ukrajinu, osigurao plin Europi te bi se izbjegla plinska kriza kakva se dogodila prije nekoliko godina kada je Rusija obustavila plin Ukrajini zbog neplaćanja računa, čime je i Europa ostala bez plina koji ide u tranzitu preko Ukrajine.

"Moramo ispitati sva pravna pitanja vezana uz Južni tok kako bismo nakon toga mogli raspraviti mogućnosti za nastavak projekta s Rusijom", rekla je Merkel nakon razgovora s bugarskim premijerom Boikom Borisovom u Berlinu.

Merkel istaknula važnost partnerstva

Njemačka kancelarka dodala je kako su mnogobrojni ugovori već potpisani te je istaknula kako je važno da obje strane pokažu vjerodostojnost svojih partnerstava.

Bugarski premijer naglasio je kako je nakon sastanka s Merkel siguran da se problemi s Rusijom mogu izgladiti, dodajući kako se nada skoroj jednoznačnoj izjavi Bruxellesa vezano uz projekt.

"Smatramo kako se rusko-bugarska suradnja treba nastaviti na pravnim osnovama, kako ne bi došlo do kršenja ugovora, koji je Bugarska potpisala bilateralno s Rusijom", dodao je.

Pročitajte više