Merkel: Zemlje EU trebaju naći zajedničko rješenje za krizu umjesto da se međusobno svađaju

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel kazala je da zemlje Europske unije moraju pronaći zajedničko rješenje za izbjegličku krizu a ne prijetiti jedna drugoj u slučaju da netko neće surađivati.

"Ja osobno mislim da ne trebamo jedni drugima prijetiti", rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Berlinu.

"Trebamo razgovarati u duhu međusobnog poštovanja".

Dodala je da Europa treba razgovarati o reformi politike azila jer ni Grčka niti Italija ne mogu primiti sve izbjeglice koji tamo stižu.

Europa treba zajednički stav

Merkel je dodala da Europa treba zajednički sustav za rješavanje pitanja azila te se složiti o obvezujućim kvotama o raspodjeli izbjeglica na kontinentu.

"Zajednički sustav azila ne smije samo postojati na papiru već i u praksi - to kažem jer taj sustav utvrđuje minimalne standarde za prihvat izbjeglica i zadaću registracije".

Prijedlog o kvotama raspodjele 120.000 izbjeglica u Europi koji u srijedu treba iznijeti predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker Merkel je nazvala samo prvim korakom.

"Pozdravljamo prijedlog Jean-Claude Junckera kao prvi važni korak", rekla je, ali dodala da u konačnici Europa treba otvoren sustav kvota.

Juncker bi u srijedu trebao pred Europskim parlamentom predložiti sustav kvota po kojima će biti raspoređeno 120.000 izbjeglica koji se trenutno nalaze u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj.

Pročitajte više