Merkel podržava kandidaturu španjolskog ministra gospodarstva za predsjednika euroskupine

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel objavila je u ponedjeljak da će Njemačka podržati kandidaturu španjolskog ministra gospodarstva Luisa de Guindosa za novog predsjednika euroskupine, što bi moglo biti ključno za njegov izbor.

"Kad je riječ o budućem predsjedniku euroskupine, podržavamo kandidaturu Luisa de Guindosa kada istekne mandat sadašnjem predsjedniku", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyom u Santiagu de Composteli.

Luis de Guindos ispunjava sve potrebne kriterije i "bio je odličan ministar gospodarstva u Španjolskoj u teškom razdoblju", dodala je.

De Guindos, imenovan ministrom potkraj 2011. s povratkom desnice na vlast, bio je arhitekt povijesnih mjera štednje u svojoj zemlji, koja je 2012. dobila europsku pomoć od više od 40 milijarda eura za svoj bankarski sektor.

Europski čelnici sastat će se u subotu u Bruxellesu na izvanrednom summitu kako bi izabrali nasljednika Nizozemca Jeroena Dijsselbloema na čelu euroskupine. Mandat mu istječe potkraj godine. Moraju izabrati i novog predsjednika Europskog vijeća te šefa diplomacije.

Euroskupina je neformalno tijelo ministara financija eurozone.

Pročitajte više