Merkel stigla u Kijev: Ukrajinske snage moraju ublažiti akcije prema separatistima

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel doputovala je u subotu u Kijev na razgovore o eskalaciji sukoba s Rusijom zbog proruske separatističke pobune na istoku zemlje. Merkel je doputovala u posjet Ukrajini dan nakon što je Rusija u istočnu Ukrajinu poslala humanitarni konvoj, što je Ukrajina ocijenila izravnom invazijom.

Merkel razgovarala s Putinom

Po zadnjim izvješćima iz tog područja, neki od ruskih kamiona koji su prešli granicu isporučili su robu u Luhansku i vratili se na ruski teritorij. Merkel bi tijekom posjeta trebala zatražiti od ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da ublaži vojnu akciju protiv separatista. Namjerava se sastati i s ukrajinskim premijerom Arsenijom Jacenjukom i gradonačelnicima nekoliko gradova iz cijele zemlje, uključujući regiju Donecka koja je središte pobune.

Porošenko se u utorak na regionalnom summitu u Bjelorusiji planira sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Merkel je u petak upozorila Rusiju da riskira eskalaciju ionako napete situacije. O krizi je telefonom razgovarala s Putinom, Porošenkom i Barackom Obamom.

Unatoč ruskom potezu, Merkel je ocijenila da bi ruskom humanitarnom konvoju trebalo omogućiti da dođe do onih kojima je potreban, kao i da bi to trebalo biti moguće ukrajinskim humanitarnim konvojima. Putin je odbacio njezine kritike.

Izraz potpore

"Posjet Kijevu je težak i izraz potpore", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert. "Naš cilj je da obje strane pristanu na prekid vatre." Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da je ruska odluka o konvoju "nova povreda ukrajinskog suvereniteta".


SAD je zatražio da Rusija odmah povuče vozila, a glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ocijenila je da je Rusija "očito povrijedila" ukrajinsku granicu. Zabrinutost je izrazio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin inzistira da se u kamionima nalazi isključivo humanitarna pomoć poput hrane, lijekova, generatora i vreća za spavanje.

Federalizacija Ukrajine?

Njemački vicekancelar, socijaldemokrat Sigmar Gabriel, zauzeo se u subotu za uvođenje federalističkog sustava u Ukrajini kada završe borbe s proruskim separatistima.

U intervjuu za Welt am Sonntag objavljenom na dan kada njemačka kancelarka Angela Merkel boravi u posjetu Kijevu, Gabriel je rekao da je prioritet zaustaviti izravan vojni sukob između Ukrajine i Rusije.

"Uz to, moramo razviti ideju o procesu pomirbe koji bi mogao biti pokrenut nakon završetka vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini", rekao je.

"Teritorijalna cjelovitost Ukrajine može biti sačuvana samo ako se nešto ponudi područjima s ruskom većinom", rekao je.

"Pametan koncept federalizacije izgleda kao jedini način", rekao je, dodajući da je prvi korak prekid vatre, no to se čini još jako dalekim.


Gabriel je prvi visoki njemački političar koji je ponudio takvo rješenje krize

Bolja kontrola rusko-ukrajinske granice ključ mira

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u subotu da kriza u Ukrajini može biti riješena samo ako se poboljša kontrola ukrajinsko-ruske granice preko koje, kako tvrdi Zapad, Rusija šalje oružje ukrajinskim separatistima.

Merkel je posjetila Kijev pred sastanak idući tjedan ruskog i ukrajinskog predsjednika koji se smatra dobrom prilikom za mirovni sporazum.

"Za uspjeh su potrebne dvije strane. Ne možete postići mir sami. Nadam se da će razgovori s Rusijom biti uspješni", kazala je Merkel.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi se sastati u utorak na regionalnom summitu u Minsku.

"Planovi su na stolu... sada trebaju slijediti djela", istaknula je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka s Porošenkom.

Poručila je da je potreban prekid vatre, ali i kao glavnu zapreku istaknula slabu kontrolu granice duge gotovo dvije tisuće kilometara.

Predložila je da se Moskva i Kijev dogovore da granicu prati OESS.

Porošenko je sugerirao da ima prostora za dogovor.

"Ukrajinska strana i naši europski partneri učinit će sve što je moguće kako bi se postigao mir - ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine", rekao je.

Pročitajte više