Metal Opatija i Holcim traže stečaj Konstruktora, zahtjeva je bilo i lani pa su povučeni

DVA VJEROVNIKA zatražila su stečaj Konstruktora. Osim Holcima, tvornice cementa iz Koromačnog kod Labina, stečaj je još u ožujku zatražila tvrtka Metal Opatija, koja se već nalazi u stečaju. Holcim traži dva, a Metal Opatija 2,7 milijuna kuna.

Suci pod pritiskom stečajnih predmeta

Predsjednik splitskog Trgovačkog suda Ivan Basić kaže kako se u zahtjevu za stečaj Konstruktora nije obavilo previše radnji zbog pritiska kojeg imaju u stečajnim predmetima. Stečajevima se bavi tek troje sudaca i jedan savjetnik. Posao nije nimalo lagan, ne prođe dan, a da do suda ne svrati netko od radnika brojnih uništenih poduzeća.

Što se zahtjeva za stečaj Konstruktora tiče, sudac je pozvao Metal Opatiju da uplati predujam. Hoće li Konstruktor zaista u stečaj i kada, sudac Basić nije nam znao kazati.

Stečaj Konstruktora prije svega je politička odluka

Kako doznajemo, Trgovački sud u Splitu zaprimio je i lani nekoliko zahtjeva za stečaj nad Konstruktorom, no svi su povučeni nakon što je direktor Željko Žderić s vjerovnicima dogovorio nekakav način isplate. Hoće li mu to poći za rukom i sa Holcimom i Metal Opatijom? Dosadašnji pokušaji naplate nisu bili uspješni.

Stečaj Konstruktora je prije svega politička odluka, jer se radi o tvrtki s više od tisuću zaposlenika, koja je donedavno čak i odlično poslovala. No, kako su presušile državne investicije u cestogradnji, i Konstruktor je pao na koljena. U blokadi su dulje od godinu dana i izlaz se zasad ne vidi. Žderić tvrdi da mu je država ostala dužna pola milijarde kuna, spremili su i tužbu za odustanak od projekta pelješkog mosta. Teško da će to biti dovoljno da se spriječi najgori ishod...

Pročitajte više