Microsoft za 5,4 milijarde eura preuzeo Nokijin odjel telefonije

Foto: Guliver image/Getty image
 
NAKON propalih pregovora u lipnju, Microsoft je od Nokije kupio odjel mobilnih uređaja Lumia. Microsoft je za ovu akviziciju potrošio 5,4 milijardi eura i tim potezom ujedinio se s najvećim proizvođačem hardvera za mobilnu platformu Windows Phone.
 
Posao akvizicije trebao bi biti završen u prvom kvartalu 2014. kada će Microsoft Nokiji isplatiti 3,79 milijardi eura za ovaj odjel Nokijinog poslovanja te 1,65 milijardi eura za Nokijin paket patenata. Tada će Microsoft preuzeti i 32 000 Nokijinih zaposlenika, piše BBC.
 
Tijekom lipnja svi dogovori su propali jer se kompanije nisu mogle dogovoriti oko uvjeta koji im odgovaraju. Sada je stvar zgotovljena, a zaposlenike Microsofta o akviziciji e-mail porukom obavijestio je za sada još uvijek izvršni direktor kompanije Steve Ballmer.
 
Nokiji koja je nekoć bila lider u mobilnoj telefoniji, prodaja je rapidno padala od pojave pametnih telefona, a samo lani joj je promet pao za 27 posto.
 
Pripajanje Nokije Microsoftu trebalo bi donijeti napredak Microsoftu u strategiji mobilne telefonije, a sigurno je da će brand Lumia dobiti dodatni poticaj.
 
Microsoft se također obvezao da će na 10 godina uzeti licencu od Nokije te na svim svojim mobilnim uređajima koristiti Nokijin brand. A u Microsoft se, tri godine nakon što ga je napustio, vraća i Stephen Elon, izvršni direktor Nokije.

Pročitajte više