Mihajlu Hrastovu za ubojstvo 13 razoružanih vojnika u Karlovcu samo četiri godine zatvora

VRHOVNI sud danas je izrekao osuđujuću presudu bivšem pripadniku specijalne policije, Karlovčaninu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine.

Sud je Hrastova osudio na četiri godine zatvora, a obje strane imaju pravo žaliti se na presudu u roku od 15 dana. Sud je utvrdio kako je Hrastov nedvojbeno počinio ratni zločin - ubojstvo 13 trinaest razoružanih ratnih zarobljenika i ranjavanja dvojice, te da to nije učinio u samoobrani kao što je tvrdio tijekom procesa.

Nije bio uračunljiv pa je i kazna manja

Predsjednik sudskog vijeća je ovako malu kaznu, manju od one zakonski predviđene, opravdao tezom da je Hrastov bio smanjeno uračunljiv u trenutku počinjenja djela. Kao olakotne okolnosti navedene su i činjenica da nije kažnjavan, da je dao doprinos kao branitelj u ratu, da je otac malodobnog djeteta i da ima bolesnu suprugu.

Hrastov tri put oslobođen i dva puta osuđen

Podsjetimo i da je Hrastov do sada bio tri puta oslobođen i dva puta osuđen. Jučer je ponovno iznio svoju obranu nakon čega su održani završni govori tužiteljstva i obrane.

Inače Vrhovni sud još je jednom izveo dokaze u šestom postupku. Kao svjedoci još su jednom ispitani očevici događaja, hrvatski vojnici, ali i rezervisti bivše, JNA od kojih su neki i ranjeni na tome mostu. Sud je, osim toga, ispitao i dvojicu sudskih vještaka, balističara i patologa.

Pročitajte više