"Mija Martina nije jedina dužnosnica Vlade FBiH koja propagira ustaštvo"

Foto: Last.fm

RANIJE smo pisali o tome kako je SDP-ova federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić podnijela je disciplinsku prijavu protiv Mije Martine Barbarić, nekadašnje BH predstavnice na Eurosongu i glasnogovornice u Uredu za odnose s javnošću Federalnog ministarstva za turizam i okoliš.

Međutim, kako ističe portal Poskok, nije jedina dužnosnica Vlade koja propagira ustaštvo. Ministrica Đurić, koja ju je prijavila, članica je SDP-a, stranke koja je u Vladu Federacije BiH-a instalirala HSP - "stranku hrvatskih kvislinga koja otvoreno koketira s ustaškim znakovljem i koja je po staroj dobroj Pavelićevoj tradiciji u stanju učiniti sve da se domogne vlasti, pa slično kao i Pavelić vladati nad narodom koji mu nije dao mandat za to". U sastavu Vlade FBiH nalaze se dvojica ministara, Vjekoslav Čamber i Ante Krajina, koji su u nju ušli kao članovi HSP-a, ali su iz stranke izašli nakon raskola s predsjednikom Zvonkom Jurišićem.

HSP-ovi prvaci načinili su cijeli niz proustaških skandala, tiskali službene kalendare sa sloganom "Za dom spremni", a objavljene su i snimke Pavelićevog portreta koji stoji u uredu HSP-a te bista Ante Pavelića pronađena također u jednom od HSP-ovih ureda. Međutim, Đurićevoj taj podatak nikada nije bio dovoljno zanimljiv da bi i njih nekako disciplinirala, kao ni bilo kome iz deklarativno lijevog i antifašističkog SDP-a, HSP-ovog koalicijskog partnera.

Zbog "Za dom spremni" joj prijeti otkaz


Podsjećamo, u obrazloženju prijave protiv Mije Martine Barbarić piše da je razlog za prijavu "to što je 22. 11. 2013. godine podržala hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića statusom na Facebooku u kojem je napisala: 'Za dom spremni', čime je počinila povredu službene dužnosti iz članka 55., stavak 2., točka a Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine".

"Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom osobnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i izvan radnog vremena.

Pridružujem se svim brojnim reakcijama i osudama u javnosti poteza koji je napravila Mija Martina Barbarić i naglašavam da to nipošto nije stav institucije u kojoj je zaposlena, ni Vlade FBiH, već njeno osobno mišljenje i učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira. Uostalom, odmah po saznanju o postupcima zaposlenice ovog ministarstva poduzela sam sve potrebne korake u tom pravcu", komentirala je nadležna ministrica.

Pročitajte više