Milanović: Kao što ne tražimo tuđe, ne možemo niti tvrditi da je nešto naše ili tuđe dok to nismo riješili ugovorom

PREMIJER Zoran Milanović uvodno se, na sjednici Vlade, još jednom osvrnuo na problem neriješenih granica sa susjedima te na sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine.

"Sve radimo na vlastitu inicijativu, nemamo uređene granice, potpisani ugovori su ozbiljna stvar", rekao je Milanović i zaključio da problem žele riješiti, ali ne na našu štetu. "Ne ucjenjujemo susjede, ne ponašamo se superiorno, tražimo poštivanje međunarodnih prava", rekao je premijer.

"Mi znamo što je hrvatsko, ali dok ne riješimo sve ugovore sa susjedima, mi formalno-pravno nemamo jasno definirane granice. Kao što ne tražimo tuđe, ne možemo niti tvrditi, dakle, da je nešto naše ili je tuđe, dok to nismo riješili bilateralnim ugovorom. To se 20 godina u Hrvatskoj nije radilo, nije se radilo dovoljno aktivno i imamo trenutno neriješenu granicu i sa Slovenijom. Vjerujemo da će uskoro biti riješena jer smo na arbitraži i sa Bosnom i Hercegovinom i s Crnom Gorom i sa Srbijom", istaknuo je premijer.

Pusić o sporazumu s BiH: Problem treba riješiti


Uoči sjednice Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da se svi sporni otočići nalaze pod privremenim režimom prema sporazumu iz 1999. godine, odnosno da su pod jurisdikcijom BiH. Osvrnula se na poruke iz HDZ-a oko granice s BiH.

"Ako treba konsenzus, ovo je tema za konsenzus. Što se mosta tiče vrlo vjerojatno smo našli načina kako se može doći do novca. Ovo je pak jedna tema na koju mogu pozitivno odgovoriti, budući da su prije godinu dvije to smatrali normalnim i prihvatljivim rješenjem i kao što sam rekla - taj je režim na snazi. Mislim da treba završiti s tim ponašanjem - `kad sam ja na vlasti onda guram jednu varijantu, ako nisam onda sam protiv svega što može riješiti problem`. Mislim da treba početi rješavati problem", rekla je Pusić.

Pusić je rekla da ne postoji dogovor s BiH stranom da se u ratifikaciju ide istodobno i u našem i njihovom parlamentu. Osvrnula se i na izjave Milorada Dodika, a na pitanje očekuje li probleme poručila je - vidjet ćemo. "Tu ima različitih izjava i interpretacija, ali ima dovoljno racionalnih argumenata da se problem riješi. Svima je u interesu da se maknemo korak naprijed, a ne da se i dalje po ovom režimu po kojem živimo već deceniju, razvlačimo u neriješenim situacijama", ustvrdila je ministrica.

Pročitajte više