Milanović: Maslenica je bila početak kraja Domovinskog rata; Josipović: Hrvatska nije pravedna država jer još postoje repovi rata

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

DVADESETA obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica u Zadru je okupila cijeli državni vrh. Pred središnjim križem na zadarskom gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule branitelje. Najveće zanimanje izazvao je dolazak jednog od zapovjednika operacije Maslenica, generala Ante Gotovine, koji se prisjetio tih pobjedničkih dana od prije dva desetljeća, istaknuvši kako je upravo ova operacija omogućila pobjedu u ratu i koja nas je usmjerila prema dalje.

> Gotovina o operaciji "Maslenica": Bila je to akcija u kojoj smo stekli sva potrebna znanja za konačnu pobjedu

"Činilo smo sve ono što je potrebno da bi naše snage bile spremne za ono što nas je očekivalo, za sve one bitke. Očitovalo se kroz te bitke da smo dobro radili do konačne slobode, do konačnog mira kojeg smo ostvarili kroz pobjedu u Domovinskom ratu", rekao je Gotovina.

Milanović: Očekujemo da se ne potpaljuju niske strasti jer to na ovim prostorima gledamo već 150 godina

Središnja svečanost održana je u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Najdužim pljeskom očekivano je pozdravljen general Gotovina. Premijer Zoran Milanović u svom govoru istaknuo je kako je operacija Maslenica bila početak kraja Domovinskog rata. Osvrnuo se na oslobađajuće presude hrvatskim generalima i kazao kako one najbolje pokazuju da je Hrvatska išla pravim putem te da će se tako nastaviti ponašati i u Europskoj uniji. Isto očekuje i od naših susjeda.

"Očekujemo da se ne potpaljuju niske strasti jer to na ovim prostorima gledamo već 150 godina. Neki ljudi nikako da shvate da smo svi mi koji ovdje živimo mali narodi, male nacije i da nam možda krajnja granica nisu naše državne granice, ali nisu ni puno dalje. Moja Vlada će voditi politiku dobre volje. Ne politiku naivnosti nego politiku otvorenosti prema susjedima, čuvanja našeg identiteta i bogaćenja hrvatske kao države. Ne samo materijalne, nego i duhovne. To je težak put", rekao je Milanović.

Josipović: Hrvatska još nije pravedna država, Hrvatska to može i mora postati

Predsjednik Ivo Josipović je, podsjećajući na važnost operacije Maslenica, kazao i kako je rat odavno završio te da nas sada očekuju druge bitke i izazovi.

"Veliki su ciljevi, zaista su veliki i prevažni, sloboda, demokracija, ljudska prava, poštenje i pravednost. Hrvatska još nije pravedna država, Hrvatska to može i mora postati. Hrvatska nije pravedna jer još postoje repovi rata, još postoje repovi privatizacije, još uvijek ima onih koji misle da na račun drugih mogu steći bogatstvo i onih koji ne misle da njihovi susjedi gladuju, da njihovi susjedi nemaju radno mjesto i da neka djeca ne mogu ići u školu", naglasio je Josipović.

Prije točno 20 godina u 6 sati ujutro počela je prva velika oslobodilačka akcija hrvatske vojske - Maslenica, kojom je ponovno povezan jug i sjever Hrvatske. Akcija je trajala tri dana, a njome je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, te naknadno brana Peruča.

Pročitajte više