Milanović: Mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

"AKO IZBORI završe pobjedom gospođe Grabar Kitarović, mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast. To sam govorio i ranije, tako ću živjeti dok god mi živo srce bije", komentirao je Zoran Milanović trenutne izborne rezultate prema kojima će Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno biti iduća predsjednica Hrvatske.

"Izgleda da sam krivo prognozirao kada sam rekao da veći odaziv ide u prilog Ivi Josipoviću. Druga strana se mobilizirala, vidjet ćemo što će biti. Tko god da pobjedi, Hrvatska prvi put ima predsjednika ili predsjednicu izabrane za nekoliko glasova. Do sada se na predsjedničkim izborima pobjeđivalo uvjerljivo", rekao je Milanović.

Milanović priznaje da je SDP bio teret Josipovićevoj kampanji. "U teškom smo poslu, ali onaj tko nema kičmu, ovaj posao ne treba ni raditi. Rezultati će se vidjeti već ove godine", kaže Milanović.

"Kolinda je aparatčik svoje stranke"

"Gospođa Grabar Kitarović vodila je sektašku kampanju u kojoj se predstavljala kao militantni vojnik svoje stranke. Takvu kampanju nisu vodili ni Tuđman, ni Mesić, ni Josipović koji je prije pet godina bio dosta distanciran od SDP-a. Sada je kampanju vodila gospođa koja je aparatčik jedne stranke. Ako je to volja naroda, ako i presude glasovi dijaspore, ja s tim nemam problema", kaže Milanović.

Osvrnuo se na najave Grabar Kitarović prema kojima će iskoristiti predsjedničke ovlasti za sazivanje izvanrednih sjednica Vlade.

"Vlada je mašinerija koja radi i sastaje se svaki tjedan. Ne znam kako bi izgledao taj sastanak koji bi predložila predsjednica? Kakav bi bio dnevni red? Status predsjednika na tom sastanku bio bi ispod predsjednika Vlade koji vodi sjednicu. To je nezamislivo. Vlada je Vlada, predsjednik je predsjednik, određena suradnja postoji, ali Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku, sklapa ugovore i podnosi ih Saboru. Može svatko pričati što god hoće, ponašati se kao agent svoje stranke, ali Vlada je ta koja donosi odluke", izjavio je Milanović.

"Mi smo država, oni su hajdučija"

Grabar Kitarović najavila je i da će tražiti izvanredne izbore ako postane predsjednica. Milanović poručuje da od toga neće biti ništa.

"Takve najave dosta govore o karakteru predsjednika. Ništa od toga. Vlada će trajati do kraja, koalicija je čvrsta, puno čvršća od one koju je vodio Ivica Račan. Većina tih tipova kasnije je pretrčala HDZ-u, to su korumpirani političari, ništa drugo. Rezultati naše Vlade se vide, ovo je uređenije država. U decimalu se vidi tko je država, a tko je hajdučija. Mi smo država, oni su hajdučija", kazao je Milanović.

Milanović smatra kako niz SDP-ovih izbornih poraza nisu signal da su stranci potrebne promjene.

"Ovo su izbori za predsjednika republike. Stranka je dala puno novaca, čistih novaca, i ako se ovako završi, nije uspjelo. Ali SDP je u zadnjih sedam godina, otkad sam na čelu stranke, ostvario nešto što nikad nije: imali smo Vladu, većinu u Saboru, a na neki način i predsjednika. Mi smo demokratska stranka, jedina u ovom dijelu Europe čije se vodstvo bira na izravnim izborima u kojima sudjeluju svi članovi. To se HDZ-ovi inženjeri ne usude organizirati, iako su najavili da hoće", kaže Milanović.

Pročitajte više