Milanović: Preuranjeni zaključci oko Pelješkog mosta štete hrvatskim interesima

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović osvrnuo se na sjednici Vlade na medijske napise kako francuski stručnjaci smatraju da je pelješki most najbolje rješenje. U odnosu na koridor kroz Neum, tunel i trajektnu liniju, most je najmanje rizično rješenje i zadovoljava sve kriterije, navodno je sadržaj finalnog nacrta studije koja će biti objavljena u prosincu na sastanku predstavnika Hrvatske, BiH i Europske komisije s francuskim konzultantima. Milanović je apelirao:

"Takvi preuranjeni zaključci štete hrvatskim interesima i umanjuju prilično velike šanse da dobijemo taj projekt jer se isključivo tumače kao oblik javnog pritiska na one koji donose odluku. U onoj mjeri u kojoj mjeri, pozivam da se to ne radi. Siguran sam da se to neće poslušati, da će se to raditi i dalje, ali moram se ograditi u ime Vlade jer tek kad bude gotovo, bit će gotovo. Ne ugrožavajmo svoje šanse i hrvatske interese na ovakav način. To je moja molba", rekao je Milanović.

Karamarko: Ne znam tko je koliko zdrav kada se ocjenjuje je li potreban Pelješki most

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je jučerašnju raspravu o proračunu za iduću godinu...

"Razočarani smo. Nije to razina koju Hrvatska zaslužuje u ovoj gospodarskoj situaciji, koja nije niti malo romantična. Ali očekivali smo jer je Vlada naprosto loša i nema što ponuditi", rekao je Karamarko.

Uoči nedjeljnog referenduma HDZ-ov vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini svim protivnicima ustavnog definiranja braka poručio je da su nenormalni. Karamarko je rekao da se ne slaže s takvim izričajem.

"Ne bih zamjerio mladom čovjeku koji je odnedavno u politici, koji je rekao bih, borbeno emotivan. S druge strane isto tako se izgovaraju neprimjerene riječe, izričaji i definicije. Ovim putem i molim da se smanje tenzije", kazao je Karamarko.

Osvrnuo se i na inicijativu za referendum o ćirilici. "Da se Vlada držala Ustavnog zakona o pravima manjina i članka 8, do ovog ne bi došlo", poručio je Karamarko.

HDZ-ovim članovima i glasačima poručio je da slijede svoju savjest te rekao da će on potpisati inicijativu.

Karamarko je prokomentirao i ocjenu francuskih stručnjaka da je Pelješki most najbolje rješenje za spajanje krajnjeg juga Hrvatske. Podsjetio je na tvrdnje vladajućih na početku mandata.

"Da su ta gospoda tvrdila da tamo neki luđaci pričaju o gradnji Pelješkog mosta. Ne znam njihovu ocjenu, tko je koliko psihološki zdrav, kada ocjenjuju je li potreban most ili nije. Naravno, karikiram i malo se šalim na njihov račun. Neće se valjda ljutiti na mene. Naravno da je most jedino rješenje i mi ćemo ga napraviti", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte više