Milanović: Ukrajinski mirovni sporazum tek je slovo na papiru, ali ovo je konačni napor diplomacije

Foto: FAH

JUČER potpisani mirovni sporazum u Minsku ostavio je tek mlak dojam na vodeće europske državnike, a i sam hrvatski premijer veoma se odmjereno osvrnuo na postignuto.

"Situacija u Ukrajini je ozbiljna. Ovaj sporazum koji je prihvaćen u Minsku slovo je na papiru i vidjet ćemo hoće li se ostvariti. On predviđa jako pozitivne stvari poput predaje nadzora granice između odcijepljenog djela Ukrajine i Rusije ukrajinskim vlastima nakon održanih izbora.

To je veliki ustupak i htio bih vidjeti da se to dogodi, da prestanu borbe, da prestane ruska vojna pomoć, da se situacija smiri. Ako bi se i pola od toga ostvarilo, bilo bi super", kazao je, prenosi Nova Tv.

Milanović je pohvalio francuskog predsjednika i njemačku kancelarku zbog njihovih doprinosa u procesu kreiranja i potpisivanja sporazuma.

"Nakon što je ovaj sporazum potpisan, ne vidim više puno prostora za ovu vrstu državničke diplomacije. Ili će se to poštovati ili se neće poštovati i onda će se utvrditi tko je za to odgovoran. To je sve što mogu reći", zaključio je Milanović.

Tusk: Ne odustajemo od širenja popisa sankcioniranih osoba


Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je da će prošireni popis sankcioniranih osoba (donesen u ponedjeljak, a odgođen do sljedećeg ponedjeljka) koje su prekršile ukrajinsku suverenost i teritorijalni integritet, stupiti na snagu usprkos postignutom sporazumu.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na "crnu listu" dodali su imena 19 pojedinaca i devet pravnih osoba, kojima se zabranjuje putovati u EU i čija se imovina unutar EU-a zamrzava.

Stupanje te odluke na snagu odgođeno je do ponedjeljka, 16. veljače, kako bi se dala prilika diplomatskim naporima u nastojanju da se stabilizira situacija u Ukrajini.

Pročitajte više