VIDEO Propalestinski prosvjed studenata u SAD-u, Berlinu i Parizu, stotine uhićenih

Screenshot: X

Najmanje 40 propalestinskih protestnih kampova pojavilo se na kampusima diljem SAD-a, po uzoru na kamp koji se ranije ovog mjeseca pojavio na Sveučilištu Columbia. Prosvjedi studenata izbili su i u glavnom gradu Njemačke, gdje je danas policija počela uklanjati propalestinski kamp koji su ispred parlamenta podigli aktivisti.

Prosvjednici u Njemačkoj traže od vlade da prekine izvoz oružja u Izrael i prestane s onim što nazivaju kriminalizacijom palestinskog pokreta solidarnosti, dok u SAD-u studenti traže prekid vatre u Gazi i prestanak suradnje između sveučilišta i tvrtki povezanih s Izraelom.

Stotine uhićenih u SAD-u, sukobi s policijom

Većina skupova u SAD-u je mirna, ali ipak su stotine studenata i drugih prosvjednika uhićene. Došlo je i do žestokih sukoba s policijom.

Najmanje 100 studenata uhićeno je u noći na petak, uglavnom na koledžu Emerson u Bostonu, dok je dvadesetak studenata privedeno na Državnom sveučilištu Ohio. Snimke iz Columbusa u Ohiju pokazuju sukobe policajaca s prosvjednicima koji su se sinoć okupili u kampusu.

Policija je naredila prosvjednicima da napuste prostor, a oni koji su odbili otići, uhićeni su i optuženi za upad, rekao je glasnogovornik sveučilišta Benjamin Johnson, pozivajući se na pravila koja zabranjuju noćne događaje.

Skupina Studenti za pravdu u Palestini na Državnom sveučilištu Ohio upozorila je prosvjednike na opasnost od uhićenja na jučerašnjim prosvjedima koji su okupili stotine studenata. Studentske novine Lantern izvijestile su da je oko 30 prosvjednika uhićeno tijekom noći.

"Sram vas bilo OSU, nećete nas ušutkati", rekla je zastupnice Munira Yasin Abdullahi u objavi na Instagramu.

Policajci sa štitovima prišli su sinoć oko 22 sata skupini od oko 250 prosvjednika. Studenti su formirali zaštitni krug oko kampa prije nego što su policajci uhitili 30 prosvjednika, navodi Lantern. Mnoštvo je nastavilo mahati zastavama i skandirati "neka mole."

U utorak su dva studenta ovog sveučilišta uhićena u odvojenom prosvjedu u kampusu. Jedan od uhićenih prosvjednika nije bio povezan sa sveučilištem, navodi Columbus Dispatch.

108 uhićenih u Bostonu

U međuvremenu, policija je prisilno raščistila šatorski kamp na koledžu Emerson u Bostonu, a policajci su uhitili 108 ljudi, prema studentskim novinama Berkeley Beacon. Na snimkama se vidi kako policija tuče prosvjednike i studente ruši na tlo.

Broj protestnih kampova na kampusima narastao je na više od 40, izvijestio je jutros NBC.

Prosvjednici su uhićeni zbog narušavanja javnog reda i mira, navodi Berkeley Beacon, a trenutno nije potvrđeno koliko je studenata među 108 uhićenih.

Ohio i Emerson samo su neki od sveučilišnih kampusa s uhićenjima u četvrtak usred vala prosvjeda solidarnosti za Palestinu, slijedeći primjer Sveučilišta Columbia u New Yorku, gdje su prosvjednici prošli tjedan počeli postavljati kamp usred kampusa.

Kampovi u znak solidarnosti s Columbijom, gdje se pojavio prvi protestni kamp, pojavila su se na Sveučilištu Emory u Georgiji, Sveučilištu Northwestern u Illinoisu, Sveučilištu Cornell u New Yorku, Sveučilištu George Washington u Washingtonu, Sveučilištu Princeton u New Jerseyju, City College of New York i Sveučilištu Harvard u Massachusettsu.

Studenti Sveučilišta Emory i koledža Morehouse u Georgiji također organizirali prosvjede, a u srijedu je došlo do nasilnih sukoba i uhićenja na Sveučilištu Južne Kalifornije i Sveučilištu Texas u Austinu.

U Njemačkoj zabranjen kamp, šatori uklonjeni "zbog trave"

Berlinska policija danas je srušila šatore ispred parlamenta, nasilno uklonila prosvjednike i blokirala okolno područje kako bi spriječila dolazak drugih demonstranata.

Berlinski kamp "Besetzung Gegen Besatzung" ("Zaposjednuće protiv okupacije") otvoren je 8. travnja, kada su počela saslušanja u postupku Nikaragve koja je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) optužila Njemačku da je "omogućavala genocid" nad Palestincima vojnom i političkom potporom Izraelu.

"Zamisao je bila da se skrene pozornost na njemačko sudjelovanje i aktivno omogućavanje izraelskog genocida u Gazi", rekla je organizatorica logora Jara Nassar.

Policija je objavila da je odluka o zabrani kampa, koji je na početku prosvjeda dobio dozvolu, donesena zbog ponovljenih prijestupa pojedinih prosvjednika, uključujući korištenje neustavnih simbola i zabranjenih parola.

"Zaštita okupljanja u ovom trenutku ne može biti zajamčena jer su javni red i mir značajno ugroženi", rekla je glasnogovornica policije Anja Dierschkesaid, dodavši da su se šatori morali ukloniti zbog lokalnih pravila o održavanju travnjaka.

"Njemačkoj je vladi trava važnija od života više od 40.000 nedužnih ljudi u Gazi, koje je ubila izraelska vojska", rekao je jedan od prosvjednika.

Studenti blokirali ulaz u pariško sveučilište

Studenti su blokirali pristup pariškom prestižnom sveučilištu Paris Institute of Political Studies (Sciences Po) zbog rata u Gazi. Zahtijevaju od sveučilišta da osudi postupke Izraela.

Skandirajući svoju podršku Palestincima, studenti su danas izvjesili palestinske zastave na prozorima i iznad ulaza u zgradu.

"Nadamo se da će se prosvjedi proširiti na sva sveučilišta i šire... Nećemo popustiti dok genocid u Gazi ne završi", rekao je jedan od studenata.

U srijedu navečer policija je udaljila prvu skupinu studenata koji su blokirali Sciences Po, javili su francuski mediji.

Pročitajte više