Milanović dužnicima: Idite, provedite se večeras, jamčim da ćemo riješiti problem sa švicarcima

Foto: Hina

PREMIJER Milanović obećao je, gostujući u emisiji Javna stvar HRT-a, da će Vlada riješiti problem sa švicarcima. Ako banke ne pristanu na dogovor, tada će zakonski donijeti rješenje problema za građane.

O franku

"Poduzet ćemo sve da zaštitimo građane. Imamo sve instrumente. Moja vlada je prva i reagirala na to, prošle godine smo smanjili kamate, ali ovaj rast je pojeo kamatu. Ja sam dobio informaciju od ministra da ćemo napraviti zakonski ako banke ne pristanu na dogovor.  Od banaka očekujem konstruktivan doprinos, to je i u njihovom interesu. Jamčim da neće biti problema. Pozivam ljude da ne rade dramu od toga, sve je pod kontrolom. Nije drama, ali je ozbiljno. To je loše i za banke što se događa. Još jednom ćemo donijeti mjeru kao pomoć ljudima koji su digli kredit u švicarcima. Ja nisam jer nisam vjerovao nečemu što je tako povoljno. Digao sam kredit u francima ali za auto, a ne za stan, a to je neusporedivo", poručio je Milanović.

"Ili da neko vrijeme ne plaćaju kredite ili da se smanji kamatna stopa, nešto ćemo napraviti", rekao je Milanović.

"Neće biti socijalnih nemira jer ćemo djelovati prije toga. Socijalni nemiri bi došli u obzir akda bi prepustili ljudima da brinu samo o sebi. Ali mi  smo socijalna vlada", odgovorio je na pitanje oko najave socijalnih nemira.

"Mislim da će ljudima stvari biti iste. Jamčim da će im biti isto, kao premijer", poručio je građanima koji imaju kredite u švicarcima.

"Upravo to radimo - pomažemo građanima, ne znači mi ništa usporedba s Orbanom i Merkel, mi smo Hrvati i idemo pomoći. Nismo populisti i demagozi", odgovorio je na apel građanina koji je zatražio pomoć od Milanovića.

"Mi smo napravili nešto slično kao Orban, mi smo uspjeli smanjiti kamate na švicarce. Mi smo pomogli ljudima tada. Ne moraju ići spavati danas, neka  se provedu večeras, jer je kraj tjedna, a ja im jamčim da će biti mirni oko kredita", obećao je Milanović.

O Kolindi

"Ja nisam čestitao ni Ivi Sanaderu. To nije stvar kućnog odgoja, ja ga imam i previše. Ja sam izrazio dobrodošlicu, ne budimo licemjeri, ovo gledaju i djeca, tražiti nekoga da čestita kandidatu koji nije niti  želio pobjedu, na ovakvoj kampanji, ja sam poslao političku poruku... izrazio sam dobrodošlicu, zar da glumim da sam sretan, vjerujte, mnoge čestitke nisu bile iskrene. ", rekao je premijer.

O Sandri Petrović Jakovini

"Zašto bi Sandra Petrović Jakovina snosila posljedice, žena je čitala Ustav i protumačila ga kako ga vidi.. ne vidim problem oko toga. SDP oko toga nema uopće stav... Imam i ja svoj stav.", komentirao je najavu ustavne tužbe zbog rezultata izbora.

O izjavi "HDZ je hajdučija, SDP je posljednja brana od povratka kriminalne zadruge na vlast"

"Nisam ja tako postavio stvari, naravno da sam to rekao, ne poričem to, i više neću ništa komentirati o onome što sam rekao tih nekoliko dana. Ja neću biti tako arogantan da joj kažem da si pročita Ustav. Ja ne želim razgovarati o Karamarku i o kampanji dok imamo jednu jedinstvenu mjeru -  to je oprost dugova, pomažemo ljudima, niste me pitali ništa ni o ovrhama, a vi me pitate za Karamarka, ono što sam rekao prije, to je iza mene. Mi imamo problem s ovrhama, tražim da i netko ponudi rješenje - šta da radimo? Teško je rješenje, nisu tu uvijek banke, tu se često radi o privatnim dugovima... ", rekao je Milanović u "Javnoj stvari".

Pročitajte više