Milanović kontra Josipovića: Ne može brate svakih 10 godina promjena Ustava, to je rađeno u SFRJ

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović gostujući u HTV-ovoj emisiji Javna stvar osvrnuo se na aktualne teme - obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru, provokacije Vojislava Šešelja, predsjedničke izbore, ustavne promjene te gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

"U Vukovar većinom dolaze birači HDZ-a"

Milanović je kazao da je Dan sjećanja u Vukovaru obilježen dostojanstveno. "Obilježavanje stradanja Vukovara prošlo je dobro s obzirom na pokušaje estradizacije. Oni koji su htjeli zakuhati kašu, to ipak na kraju nisu. U tamošnjem stožeru je čista politika. Bez obzira nas trzavice i povišene tenzije mi smo sigurna zemlja", kazao je Milanović.

Ipak, ispolitizirati samo okupljanje, Milanović je uspio i tijekom intervjua svojom izjavom kako su u Vukovar došli uglavnom "među birače naših oponenata".

O Šešelju: "Vlasti u Beogradu mudro šute i prave se kao da se to njih ne tiče"

Komentirajući Šešeljeve ispade, Milanović je kazao kako sud u Haagu Šešelja nije trebao ni puštati te kako je krivnja suda i tužiteljstva što nakon toliko godina još uvijek nije donesena presuda: "Prava adresa za Šešelja je tužitelj Brammertz. Šešelj je čovjek koji je sijao mržnju, huškao na rat. A očito ga nisu uspjeli uhvatiti u mrežu statuta Haškog suda. Ušli su u preduboko more i izgubili se u njemu. Na kraju su ga praktički izbacili iz zatvora. Po meni je on trebao biti davno osuđen".

Upitan treba li Šešelj biti vraćen u Haag zbog provokacija, Milanović je uzvratio: "Nisu ga trebali ni puštati".

Naveo je i kako je, vezano uz Šešelja, u nastajanju rezolucija Europskog parlamenta: "Čini mi se prihvatljiva, mudro izbalansirana, koja će biti poruka i Srbiji koja se pravi da je se to ne tiče. Rezulucija nastaje na poticaj predsjednika Republike".


Naveo je i kako od vlasti u Srbiji očekuje političku osudu Šešeljevih ispada. "Vlasti u Beogradu mudro šute i prave se kao da se to njih ne tiče", kazao je Milanović, dodavši: "Tamo su na vlasti, voljom naroda, ljudi koji su bili vrlo aktivni sudionici u događanjima ranih 90-ih".

O predsjedničkim izborima: "Kandidati ne moraju uzeti novac"

Milanović je govoreći o predsjedničkim izborima, koji će se održati 28. prosinca, kazao kako nije s kandidatima dogovarao datum, a o povećanju sredstava koje se daje kandidatima iz proračuna, na što su se oni redom pobunili, Milanović je rekao: "Ajde da se suzdržim tu od komentara. Ne moraju uzeti taj novac. Neka ga ne uzmu".

Milanović smatra kako među predsjedničkim kandidatima "vlada strah od javnosti". "Ne samo da je transparentno, nego je povezano i sa stvarnim brojem glasova koje dobijete. Nemaju se čega bojati, to je čist novac", poručio je Milanović predsjedničkim kandidatima.

"Pobornik sam da se političke aktivnosti financiraju iz proračuna. Jer kad je drugačije onda imate 100.000 eura na stolu, 300.000 eura u ladici. U kampanjama SDP-a se troši sve manje novaca. SDP je uvijek trošio duplo manje od HDZ-a, a sada znamo od kuda njima novac", rekao je Milanović.


Iako Milanović i SDP otvoreno podupiru Josipovića, Milanović je poručio: "Ja u toj kampanji neću sudjelovati". Naveo je i kako potpora Josipoviću nije samo politička: "Mi i financijski podupiremo Ivu Josipovića, kao što i HDZ podupire Kolindu Grabar Kitarović".

"Ne može brate svakih 10 godina promjena Ustava, to je rađeno u SFRJ"

No, Milanović i Josipović očigledno se ne slažu po pitanju ustavnih promjena koje zagovara predsjednik. Naime, govoreći o ustavnim promjenama i strukturnim reformama, Milanović je poručio: "Hrvatski Ustav ne mora kao američki trajati više od 200 godina, ali ne može brate svakih 10 godina promjena Ustava, to je rađeno u SFRJ".

"Hrvatski građani bi trebali početi živjeti bolje za nekoliko godina, ne prije"

Na pitanje koje brojke idu Vladi u ove tri godine u prilog premijer Milanović je rekao kako je to zaustavljanje rasta broja nezaposlenih.

"Što se tiče rasta gospodarstva to ne ide u prilog. Brojke? Pitanje je statistike ako ih tumačite. Pretpostavke za jedan duži održivi rast su naprosto stvorene. Pitanje je godine kada će to početi. Hrvatski građani bi trebali početi živjeti bolje za nekoliko godina, ne prije. S jedne te strane napadaju da nisi socijalan, a s druge strane vam guraju reforme za koje je uopće pitanje da li će donijeti rast", izjavio je Milanović.
 

 

 

Pročitajte više