Milanović na misi u Rijeci, Josipović u Zagrebu

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović ovoga Božića na misu je otišao u Rijeci, u Katedrali sv. Vida. Milanović je sudjelovao na misi koju je predvodio nadbiskup Ivan Devčić.

Milanović se, podsjećamo, izjašnjava kao nevjernik, ali za Božić svejedno ide na misu. Nedavno je rekao da će na Božić nastaviti ići na misu, iz poštovanja prema tradiciji, ali u misama povodom ostalih blagdana neće sudjelovati.

Milanović je nakon mise pred okupljenim novinarima svima čestitao Božić poručivši: "Budimo mirni danas".

Novinarima je rekao da nije vrijeme za političke izjave, a na pitanje zašto je danas odabrao Rijeku, odgovorio je: "A zašto ne?".

"Važan je to hrvatski grad, dosta je dugo putovao prema Hrvatskoj, to je sve što mogu reći", rekao je premijer dodavši da je riječki nadbiskup iz istog mjesta kao i njegova pokojna baka Marija Glavaš, iz Krasna na Velebitu, te da bi "ona bila sretna da ovo može vidjeti, ali ne može, davno je otišla."

Na pitanje o nadbiskupovim porukama koje je danas čuo, Milanović je rekao da je drukčija, kazavši: "Ovo me podsjeća na neke stvari koje sam čuo na misama izvan Hrvatske, vjerovali ili ne i tamo sam bio na misama".


Na opetovano pitanje novinara čime je Rijeka zaslužila njegov dolazak, Milanović je rekao: "Ne znam baš da sam sad zadužio Rijeku nečim, što sam došao ovdje na sat vremena."

Predsjednik Ivo Josipović, koji se deklarira kao agnostik, bio je na misi u zagrebačkoj katedrali. Božićnu misu u katedrali predvodio je Josip Bozanić.

"Bog je naš suputnik"

Svečanost u zagrebačkoj katedrali okupila je brojne vjernike koji su u zajedništvu i molitvi proslavili dan Isusova rođenja. A upravo je rođenje Krista, radosna betlehemska vijest, bila misao vodilja božićne homilije kardinala Bozanića.

"I riječ tijelom postade i nastani se među nama. On je naš član ljudske obitelji, naš suputnik na životnom putu. I to je, braćo i sestre, razlog božićne radosti. Nismo više sami, Bog je s nama."

Rođenje Isusa veliki je dar za cijelo čovječanstvo, poručio je Bozanić "Bog je naš suputnik, razlog radosti života, on nam daje utjehu, snagu i sigurnost u teškim vremenima".

"Na Božić čovječanstvo nejasno, ali nekako intuitivno shvaća da je dobilo dar, a svaki dar, makar on bio i malen, znak je da nas netko poštuje, voli i da nam želi dobro. Osjetiti se ljubljenim nešto je veoma lijepo."

I jučer na misi polnoćki kardinal Bozanić je poručio da na Božić s Kristom nitko nije sam, a oni koji prihvate Kristovu ponudu spasenja oslobođeni su grijeha, žalosti, duhovne praznine i usamljenosti.

Pročitajte više