Milanović na obilježavanju 120 godina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Trošimo neracionalno

Foto: HZJZ.hr

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo obilježio je 120 godina rada kao vodeća javnozdravstvena ustanova u regiji.

Na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremen umjetnosti premijer Zoran Milanović rekao je kako je Zavod od svojih početaka ovisio i bio limitiran financijskim stanjem države. No za razliku otprije 120 godina, moderna socijalna država je skupa i neučinkovita u usporedbi s privatnim sektorom. I to moramo mijenjati, poručio je premijer.

"To moramo mijenjati kao država i kao društvo. U protivnom, šanse da budemo razvijena, jaka, imuna - shvatit ćete što to znači, dakle ne samo naravno medicinski nego i socijalno imuna država na poremećaje oko sebe, šanse će biti male. Trošimo ne toliko puno, koliko neracionalno. Rekao sam prije nekoliko dana, možda nije originalno, ali je barem plastično, ne možemo imati sve svugdje. Ne možemo imati dobar restoran u svakom mjestu i ne može svaki restoran imati speiz kartu na kojoj je baš sve. Od tamo se u pravilu ne izlazi gladan, ali se loše jede. Dakle, morat ćemo donositi nekakve odluke", rekao je Milanović.

Građanima, smatra, treba osigurati što kvalitetniju zaštitu tamo gdje žive ili okolici, da im se osigura preventiva i da bude jak javno-zdravstveni faktor. A kvalitetu javnozdravstvenog sustava ćemo morati centralizirati, poručio je.

"U tom smislu i govorimo i razmišljamo o reorganizaciji. Dakle, nikakve revolucije, nikakvi radikalni potezi, ali naprosto promjena nečega što nažalost predugo ide po inerciji, što dosta košta. Ali nije problem u tome što koliko košta, jer to si manje više možemo priuštiti, nego kako to trošimo. O tome moramo svi razmišljati", rekao je Milanović.

Inače, HZJZ je osnovan 1923. kao Epidemiološki zavod, preustrojen i preimenovan 1926. godine u Higijenski zavod sa Školom narodnog zdravlja, pa, nakon nekoliko međuoblika, u Centralni higijenski zavod, kasnije u Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske i danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nasljeđujući i uključujući u svom sastavu kontinuiranu tradiciju nekoliko ranijih ustanova (Zemaljski laboratorij za proizvodnju animalne limfe, Kraljevski zemaljski bakteriološki laboratorij i zavod i dr.) koje su djelovale od 1893. godine.

Od svog osnutka pa do danas Zavod pokriva specifičan dio medicine koji se ne bavi pretežno dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom oboljelih osoba (tzv. kurativna medicina) već je usmjeren pretežno k sprečavanju nastanka bolesti tj. preventivi i njihovu suzbijanju, kreiranjem i primjenom posebnih, tzv. javnozdravstvenih mjera, namijenjenih u pravilu velikom broju ljudi odnosno cijelom pučanstvu, s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja i zdravstvene zaštite naroda u cjelini. HZJZ trenutno ima šest službi: Službu za mikrobiologiju, Službu za epidemiologiju, Službu za javno zdravstvo, Službu za zdravstvenu ekologiju, Službu za promicanje zdravlja i Službu za medicinsku informatiku i biostatistiku.

Pročitajte više