Milanović ne može bez Crkve: "Tko misli da je Biblija komplicirano štivo, neka pročita ovršni zakon"

PREMIJER Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić sutra idu u Labin gdje će s lokalnim čelnicima razgovarati o termoelektrani Plomin.

"To je jedan od najvećih projekata, a opterećen kolateralnim pitanjima koja su važna za lokalnu zajednicu ne samo u financijskom nego i u ekološkom smislu", poručio je na početku sjednice Vlade premijer Milanović.

"Jedan od najvećih zagađivača su autoceste"

Milanović je izvijestio da se sutra zatvara natječaj i da je interes ogroman. Priznao je premijer da je pitanje Plomina kompleksno pitanje jer se ekološka pitanja tiču šire zajednice, pa čak i susjedne Slovenije. "Jedan od najvećih zagađivača su autoceste, ali siguran sam da nitko nije za njihovo zatvaranje ili prestanak gradnje", zaključio je Milanović.

Osvrnuo se i na slučaj škole u Kaštel Štafiliću i žestoko se obrušio na tamošnjeg župana HDZ-ovog Antu Sanadera koji je ocijenio da je ministar Željko Jovanović došao kao "milicionar". "Koliko znam, išao je u pratnji jedne ženske osobe, a pitam se bi li bio policajac da se drugačije preziva", rekao je Milanović.

"Pitam se, da se preziva drukčije ministar, bi li bio policajac. Što želim reći? U situaciji u kojoj se ne može reći ni predbaciti našoj Vladi ništa suvislo u ekonomiji, financijama, nikakva suvisla kritika ili prijedlog, igra se prikriveno, ali perfidno na najniže osjećaje, na bazne osjećaje onog dijela ljudi koji su to još spremni slušati. I to je grozno. Dakle, 'milicionar' je za mene u ovom kontekstu govor mržnje. To je prikriveni šovinizam ispod svake razine. Ne europske razine nego svake razine", rekao je Milanović.

"Uspjeli smo dobro prognozirati prihode"

Ministar financija Slavko Linić podnio je polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna. Rekao je da je nastavak krize vidljiv i u prvih šest mjeseci ove godine čemu u prilog ide i pad BDP-a od 2,1 posto.


Iako se možemo pohvaliti povoljnijim kretanjima u turizmu, činjenica da izvoz pada, a uvoz raste također pridonosi nepovoljnim kretanjima u prvom polugodištu. Ipak Linić ističe. "Onda je uvijek važno vidjeti koliko je Vlada sa svojim proračunom kao ekonomskom politikom ili dokumentom uspjela se u ovakvoj situaciji postaviti. Ono što možemo zaključiti i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani je da se proračun Vlade ostvaruje za 2012. godinu, a to znači da smo, neovisno o gospodarskom padu, uspjeli dobro prognozirati prihode i da se oni ostvaruju u okviru planiranih.

U isto vrijeme najvažnija je poruka Vlade da u krizi bude odgovorna, da ide sa štednjom, da postoje fiskalna pravila. Kod ostvarivanja rashoda možemo vidjeti da je to isto postignuto i da Vlada u tom dijelu kontrolira sva događanja i da je u svojim projekcijama bila i objektivna i razumna", rekao je Linić. Ministar financija naglasio je da se dobro ostvaruje i naplata doprinosa što znači da je postignuta disciplina.

"Farbali su tunele i građane po pet puta"

Banski su dvori izvijestili o tijeku postupka i aktivnostima vezano uz provedbu odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga putem autocesta. Premijer Zoran Milanović reagirao je na brojne primjedbe. "To nisu disonantni tonovi, to su asonantni tonovi u vokalnom ritmu i svi se svode na prodavanje magle", rekao je Milanović.

Premijer je dodao da je ideja da se autoceste daju građanima putem inicijalne javne ponude obična obmana i podsjetio na HT i INA-u. "Nismo se mi skupo zaduživali za autoceste, nego su se neki zaduživali pa su farbali tunele i građane po pet puta", oštro je predsjednik Vlade uzvratio kritičarima koji kažu da se rasprodaje državno blago. Rekao je da autoceste ostaju u vlasništvu države. "Mi samo dajemo na 30 godina nekoj firmi da njima upravlja i ta firma nam odmah daje puno novca da vratimo dugove. Pa što će ceste ishlapjeti?", upitao se Milanović i odmah odgovorio "Neće" te dodao da cestu neće odnijeti ni voda, ni zrak, ni uragan, ni oluja. "Još ćemo slušati genijalne domoljubne ispade", zaključio je Milanović.

"Tko misli da je Biblija komplicirano štivo, neka pročita ovršni zakon"

Premijer Zoran Milanović niti današnju sjednicu nije uspio završiti bez religijskih komentara, a danas je kroz tu "lupu" vidio ovršni zakon. "Tko misli da je Biblija komplicirano štivo, neka pročita ovršni zakon. Mislim da ga nitko neće citirati", kazao je Milanović.

Pročitajte više