Milanović o izvješću Europske komisije: Gotovo je tek kad je gotovo, a kad bude gotovo, onda tek počinje

VLADA je na sjednici u četvrtak usvojila Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u EU.

"U izvješću u proljeće imali smo 51 obvezu, koju smo trebali ispuniti do punopravnog članstva. Te obveze bile su u praktički svim poglavljima koje smo pregovarali, njih 33. U ovom izvješću, umjesto 51 zadaće, imamo 10 zadaća. I umjesto 33 poglavlja na koja se odnose te zadaće imamo 4 poglavlja", rekla je Pusić.

"Gotovo je tek kad je gotovo, a kad bude gotovo, u srpnju 2013., onda tek počinje. Malo sam obećavao i u kampanji. Dajem malo obećanja i očekujem da mi se barem malo vjeruje. Zato smo i otvorili Markov trg, jer želimo čuti ljude", kazao je premijer Milanović.

"Čitanjem ovog izvješća mogli bi se steći i preoptimistični zaključci", rekao je Milanović i podsjetio da su pred Vladom ozbiljni zadaci poput izrade proračuna za iduću godinu. "Stanje je ozbiljno no izlaz postoji, ne radimo ništa da bi nekome napakostili, ali odluke su teške", izjavio je Milanović i naglasio kako su neka obećanja dana, nije ih bilo puno, ali očekuje da se poštuju.

Dug Umirovljeničkog fonda država preuzima na sebe

Vlada je usvojila i prijedlog Ministarstva financija da se dug Umirovljeničkog fonda prebaci na proračun. Riječ je o 1,6 milijardi kuna, koje se Umirovljenički fond zadužio kod Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke, kako bi umirovljenicima uplatio mirovine. Kako ti udjeli nisu prebačeni država je dug preuzela na sebe.

Vlada o HŽ-u: "Željeznica je u prošlim vremenima služila kao neka socijalna ustanova"

Vlada je danas raspravljala o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi, o USKOK-u te regulaciji energetskih djelatnosti.


Predstavljen je i prijedlog zakona o probaciji te obveznom zdravstvenom osiguranju. Vlada će provesti i reorganizaciju HŽ-a na način da će se prenijeti udjeli HŽ Putničkog prijevoza, Carga i Infrastrukture s Holdinga na državu dok će se Holding pripojiti HŽ Infrastrukturi.

 "Željeznica je na žalost u prošlim vremenima služila kao neka socijalna ustanova, kao hospicij. To je bolna činjenica i sada se mora napraviti transformacija", rekao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić.

O cijenama energetskih proizvoda odlučivat će HERA

Vlada se danas prilagodila energetskom tržištu pa je tako sve odluke o cijenama energetskih proizvoda prepustila HERA-i. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je kako očekuje da će tržišni principi ovime biti dodatno osnaženi, dok je premijer Zoran Milanović poručio svim gradonačelnicima gradova koji su odbili poskupljenje grijanja da tako dalje više neće moći.

"Dakle, netko je politički arbitrirao. To nisu socijalni kriteriji bili, jer da jesu onda bi u najsiromašnijim sredinama bili primjenjivani. Netko je politički arbitrirao i čekao zadnji trenutak da onda može dići galamu", rekao je Milanović.

Vlada je donijela i Odluku o financiranju dijela troškova osoba koja se temeljem odluka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju nalaze u pritvoru. Vlada će tako do okončanja postupka snositi dio troškova takvim osobama, a odluka obuhvaća i troškove puta i smještazaja za najviše tri člana obitelji optuženika u jednom mjesecu..

Pročitajte više