Milanović u BiH: Nećemo ulaziti u područje tutorstva i razgovarati o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH

PREMIJER Zoran Milanović je na prvom službenom putu, u Bosni i Hercegovini. Danas boravi u Sarajevu i Vitezu, a sutra će biti u Mostaru.

Novinare je zanimalo hoće li Milanović u Mostaru s članovima Hrvatskog narodnog sabora razgovarati o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH.

"Neću. To upravo ulazi u ono područje tutorstva. Hoću li razgovarati o problemima i o načinu na koji ih vide predsjednici stranaka za koje glasa većina Hrvata u BiH? Da, razgovarat ću o svim otvorenim pitanjima. Mi želimo poslati jasnu poruku. Ako je netko sugerirao, predlagao, pa skoro i inzistirao da bosanskohercegovački Hrvati vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju matičnu državu, kao svoju domovinu, to smo mi. Sada ćemo tražiti puteve da se za bosanskohercegovačke Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, fer aranžman. Dakle, jednakopravnost vlastitih institucija", rekao je Milanović.

"Načini za pomoć Hrvatima u BiH postoje i vjerujte da nam to nije ništa manje na srcu nego prethodnoj vlasti, možda čak i više", rekao je prije puta. U Sarajevu će mu domaćin biti predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

S lokalnim gospodarstvenicima i predstavnicima hrvatskih vlasti premijer će se družiti u Vitezu i Širokom Brijegu, a u Mostaru ga, uz šetnju "još ljepšim i starijim" mostom, čeka i posjet Sveučilištu, te izlaganje na temu "Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju".

Pročitajte više