Milanović zataškava Zmajlovićeve afere: "Ne moram vam odgovoriti, tako piše u zakonu"

Foto: Hina

ZORAN MILANOVIĆ odbija odgovarati na pitanja o aferama ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića! Stoji to u dopisu koje je redakcija Indexa poštom dobila iz Vlade RH.

> Zmajlović gomila afere, a Milanović ga štiti

Kao što smo već pisali, Index je čak tri puta od Milanovića tražio komentar Zmajlovićevih afera. Zanimalo nas je hoće li premijer sankcionirati ministra zaštite okoliša odnosno zatražiti njegovu ostavku. S obzirom da odgovori nikako nisu stizali, upit smo morali slati čak tri puta - 24. ožujka, 3. travnja i 23. travnja ove godine.

Milanovićevom glasnogovorniku Nikoli Jeliću upite smo slali putem e-maila. Odgovor, kojeg potpisuje službenica za informiranje Vlade RH Ida Ćosić, napokon je donio - poštar. Na njemu stoji da je sastavljen 8. svibnja ove godine, mjesec i pol dana nakon što smo Vladi poslali izvorni upit.

Milanović misli da ne mora komentirati Zmajlovićeve afere


Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, tijela javne vlasti bi na novinarske upite morala odgovarati u roku od 15 dana. No, iz Vlade RH tvrde da se ta zakonska odredba na ovaj slučaj ne primjenjuje.

"Odredbom članka 5. stavka 1. točke 3. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano je da je informacija 'svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra ili u bilo kojem drugom obliku, neovisno o načinu na koji je prikazana (napisani, nacrtani, tiskani, snimljeni, magnetički, optički, elektronički ili neki drugi zapis)'", citiraju iz Vlade odredbe zakona pa nastavljaju:

"Iz citirane zakonske odredbe razvidno je da se gore navedena traženja korisnika, ne mogu smatrati informacijom u smislu članka 5. stavka 1. točke 3. Zakona o pravu na pristup informacijama", poručuje Milanović preko "službenice za informiranje" Ćosić, te dodaje da "zakonska definicija informacije ne uključuje obvezu tijela javne vlasti da daje odgovore na pitanja, sastavlja izjave, daje obrazloženja, opisne odgovore ili da obavlja dodate aktivnosti".

Premijer mu čuva leđa

Drugim riječima, premijer Milanović odlučio je ignorirati afere svog ministra zaštite okoliša Zmajlovića. Kojih se do sada već nakupilo poprilično, a uglavnom ih je razotkrivao upravo Index.

Nedavno smo tako otkrili kako se Zmajlovićevi pobočnici koriste službenim automobilima; glasnogovornica Dijana Sušac na trošak građana vozika se kako god želi, čak i u slobodno vrijeme, dok je glavna tajnica mjesečno za gorivo trošila u prosjeku 2000 kuna za tankanje službenog automobila kojeg također ne bi smjela voziti.

Zatim je tu i afera s preseljenjem Zmajlovićeva resora u Zagrebtower, što ćemo godišnje plaćati 11,2 milijuna kuna. Iako je to skuplji najam od onog kojeg ministarstvo i pripadajuće mu agencije trenutno plaćaju, Milanovićeva vlada Zmajloviću je odobrila preseljenje. Istovremeno, država i sama posjeduje prostore u koje se Zmajlović mogao preseliti, te tako u potpunosti izbjeći plaćanje najma.

Ranije smo objavili da je Zmajlović u ministarstvu zaposlio svoje dvije susjede iz Jastrebarskog, da se javnim novcem razbacivao prilikom puta u Katar (19 tisuća kuna za avionsku kartu i 50 tisuća kuna za smještaj), da je svoj ured opremio novim namještajem za 100 tisuća kuna, da je za osobne potrebe u prva tri mjeseca potrošio gotovo 10 tisuća kuna koji su predstavljeni kao troškovi reprezentacije, da je u ministarstvo doveo novu pomoćnicu koja ništa ne radi...

Zmajlovićeve afere razotkrivali u i drugi mediji. Doznali smo tako da Zmajlovićevi roditelji dobivaju poslove od Grada Jastrebarsko, u kojem je Zmajlović bio gradonačelnik prije nego je postao ministar, kao i da je sam Zmajlović u  gradonačelničkom mandatu bez natječaja davao poslove svom rođaku.

Pročitajte više