Miljenić ne želi jedinog kandidata za predsjednika Visokog trgovačkog suda: Primao je honorare od ZAMP-a i donosio presude u njihovu korist!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

MARIO VUKELIĆ, jedini kandidat na natječaju za predsjednika Visokog Trgovačkog suda, nije dobio pozitivno mišljenje ministra pravosuđa Orsata Miljenića, doznaje Index iz pravosudnih krugova. Tu nam informaciju u Ministarstvu pravosuđa nisu htjeli potvrditi ni demantirati, a s njom je, kako doznajemo, upoznat i sam Mario Vukelić, inače aktualni predsjednik VTS-a.

Za odluku o imenovanju predsjednika VTS-a koju do početka kolovoza treba donijeti Državno Sudbeno Vijeće, uz mišljenje ministra pravosuđa neophodne su i ocjene sudskog Vijeća VTS-a i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina. Očekuje se da će Državno sudbeno vijeće do idućeg tjedna dobiti sva mišljenja, nakon čega bi zaključili natječaj raspisan u veljači ove godine. U slučaju pozitivnih ocjena, Vukelića bi od ponovnog imenovanja i četverogodišnjeg mandata dijelio samo intervju s Državnim Sudbenim Vijećem. No, ukoliko prevladaju negativna mišljenja natječaj bi se mogao i poništiti te ponovo raspisati. Za sada je izvjesno samo to da ministar pravosuđa Vukeliću nije dao pozitivnu ocjenu, što bi moglo bitno zakomplicirati njegov reizbor, o čemu će konačni sud ipak dati DSV.

Iako se radi o važnoj pravosudnoj funkciji, Vukelić je bio jedini kandidat za predsjednika VTS-a, a atmosfera oko natječaja podsjećala je na onu iz 2009. kada je Vukelić bio prvi put izabran na čelo VTS-a. Ni tada, naime, nije vladao veliki interes za tu funkciju, a uz Vukelića se kandidirala još samo Branka Ćiraković, tadašnja v.d. predsjednica Visokog Trgovačkog Suda. Za predsjednika Visokog Trgovačkog Suda Vukelić se prvi put kandidirao 2006., dok dužnost suca na tom sudu obavlja od 2002. U javnosti je, ipak, više bio zapažen po svom hobiju, pisanju autorskih pjesama za estradne zvijezde i članstvu u udruzi HDS ZAMP.

Navodno je upravo činjenica da je godinama primao honorare od HDS ZAMP-a i donosio presude u korist te udruge, presudila da ocjena ministra pravosuđa ne bude pozitivna. Mario Vukelić u javnim je istupima ponavljao da se ne radi o sukobu interesa.

Vukelićeve odluke...

Prema odlukama koje su dostupne na internet stranicama,  Vukelić je osim u korist ZAMP-a, kao član sudskog Vijeća i predsjednik suda u žalbenim postupcima donosio odluke u korist nekih tvrtki koje se povezuje sa ZAMP-om. Na popisu sudskih odluka objavljenih na web stranicama VTS-a navodi se i njegova odluka iz 2005. u korist tvrtke "Veterinaria d.o.o.", u sporu koji je protiv nje pokrenula „Veterinarska stanica Korenica". Vlasnik "Veterinarije" bio je Igor Mlinar, poslovni partner Marka Vojkovića čija tvrtka Emporion obavlja sve poslove ZAMP-a. Mlinar je inače korisnik ZAMP-ovih kredita, kao i tvrtka Doseg d.o.o. iz Osijeka kojoj je Vukelić dao za pravo u žalbenom postupku iz 2005. protiv tvrtke Viem&Co. d.o.o. iz Pazina. Iz 2005. datira i Vukelićeva odluka u korist Banke Kovanica d.d. iz Varaždina u osiguravateljskom sporu s tvrtkom "Transporit Akro d.o.o." iz Varaždina.  Banka Kovanica d.d. inače je pravna sljednica Štedionice Zlatica d.d. koja je aktualnom predsjedniku Josipoviću poslužila da 1998. na sumnjiv način izvuče depozite iz propale "Komercijalne banke".

Napominjemo da je riječ o sporovima s relativno malim zahtjevima za naknadu štete, dok sam Mario Vukelić, na upit Indexa, tvrdi da uopće ne zna jesu li i na koji način ti pravni subjekti bili povezani sa ZAMP-om. Napominje i da je njegov odnos sa ZAMP-om predimenzioniran, jer se ukupni honorari kroz desetak godina ne penju iznad 70 tisuća kuna. 

"Činjenica da u skladu sa zakonom ostvarujem svoja autorska prava nije utjecala na moje sudske odluke, niti su one utjecale na moja autorska prava. Zakonite su i pravilne odluke Visokog Trgovačkog suda RH u kojima je jedna od stranaka Hrvatsko Društvo Skladatelja, a u čijem sam donošenju uz druge suce i sudske savjetnike sudjelovao i ja.", tvrdi Vukelić za Index. Iako se u pravosudnim kuloarima Vukelića smatra kandidatom predsjednika Ive Josipovića, bivšeg glavnog tajnika Hrvatskog Društva Skladatelja, Vukelić tvrdi da iza njega ne stoji politika.

Pročitajte više