Miljenićev plan za efikasnije sudstvo: Stižu novi suci, zagušeni sudovi dobit će pojačanja



HRVATSKI sudovi već su godinama zatrpani gomilom starih neriješenih predmeta. Staru boljku našeg pravosuđa naslijedio je i resorni ministar Orsat Miljenić, s kojim smo razgovarali o mjerama kojima kani rasteretiti sudove.

Da su neriješeni sudski predmeti gorući problem govore podaci. Krajem prošle godine na sudovima je bilo neriješeno nešto više od 820 tisuća predmeta. Ipak, usporedimo li te podatke s onima iz 2004., kada je neriješenih spisa bilo dvostruko više, jasno je da se stvari ipak polako rješavaju. Posljednjih godina bilo je niz prijedloga kako ubrzati rješavanje starih predmeta. Jedan od njih bio je osnivanje odjela u kojem bi suci isključivo radili na predmetima starijeg datuma te bi za to bili posebno plaćeni. Prijedlog je zanimljiv, no u praksi teško provediv prvenstveno financijski i organizacijski, ističe ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Za Media servis kaže - provodi se niz drugih mjera.

Suci će se premještati s manje opterećenih na zagušene sudove

"Od toga da se stari sudski predmeti na poseban način prate, do toga da niži sudovi moraju Vrhovnom sudu dostavljati izvješća o tome što radi, do toga da smo sudskim poslovnikom propisali da oni imaju prednost pri rješavanju, do toga da će se sada okvirnim mjerilima za rad sudaca oni posebno vrednovati", pojasnio je Miljenić.

Tu je i racionalizacija mreže sudova te privremeno, pa i trajno premještanje sudaca s manje opterećenih na zagušene sudove. U borbi protiv neriješenih predmeta ključan je i informacijski sustav, koji se razvija već 8 godina i čija se implementacija unutar mreže sudova očekuje idućih mjeseci.

"Radi se o tome da je alat kroz koji će se vidjeti točno kolanje spisa na svakom sudu i kroz svakog suca gdje će se vidjeti brzina zakazivanja rasprava o svakom pojedinom predmetu i postupanje. Tu ne govorom meritorno, nego formalno, odnosno poštivanje rokova i tako dalje", kaže Miljenić.

Država prošle godine isplatila 33 milijuna kuna zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku

Rješavanje starih predmeta trebao bi ubrzati i program zapošljavanja savjetnika, a u tijeku je i postupak imenovanja 30-ak sudaca. Naglasak će se staviti i na sporove male vrijednosti, a ne da se spor od 100-200 kuna vodi isto toliko dugo kao i predmet od nekoliko stotina milijuna kuna. Tu bi svoj obol trebali dati odjeli za sporove manje vrijednosti.

"Tu vam se mijenjaju pravila postupka na način da su ona puno stroža za stranke. U pravilu će se rješavati sve na jednom, najviše dva ročišta, a žalbeni razlozi će se bitno suziti. To već sada postoji, ali treba to dotjerati u sustav koji će biti provediv", izjavio je ministar pravosuđa.

Bitno je, zaključuje Miljenić, da se ubrza rješavanje sudskih predmeta, a uz najavljene mjere, od kojih se neke već provode, nastavit će se i trend smanjenja broja neriješenih predmeta. Osim zbog funkcioniranja samog sustava, nužno je to i zbog državne blagajne, budući da je samo prošle godine država isplatila više od 33 milijuna kuna zbog povreda prava na suđenje u razumnom roku.

Pročitajte više