Minigo: Dobro je biti doktor u Hrvatskoj, jer naši doktori nemaju problema sa zapošljavanjem

Ilustracija: Arhiva

POLOŽAJ liječnika u društvu nije onakav kakav bismo očekivali jer da bi se postalo liječnik potreban je mukotrpan i dugotrajan rad, a položaj im nije baš dobar, ocijenio je u povodu Hrvatskog dana liječnika, predsjednik Liječničke komore Hrvoje Minigo. Kaže da ni plaće nisu na zadovoljavajućoj razini, ali ipak priznaje:

"Iako u odnosu na druge i u ovoj situaciji kad vlada recesija i nezaposlenost, dobro je biti doktor jer naši doktori nemaju problema sa zapošljavanjem". To, podsjeća Minigo, ne vrijedi za stažiste kojima još nije riješen plaćeni staž, ali se nada da će to uskoro biti riješeno. Otkrio je da nam, u odnosu na prosjek Europske unije, nedostaje više od 4000 liječnika. Međutim, i da imamo te liječnike mi ih ne bismo mogli zaposliti u javnom sektoru jer za to treba novac, rekao je Minigo.

Na Burzi je trenutno 90 doktora što je kap u moru u odnosu na 375 tisuća nezaposlenih. Zanemariv je broj nezaposlenih, a najviše ih je u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a druge županije nemaju na Zavodu nezaposlenih doktora, naglašava Minigo. Objašnjava da nedostaje specijalista; internista, kirurga i ginekologa te timova primarne zaštite u obiteljskoj medicini, ali i ginekologiji i pedijatriji. Svjestan je da će dio liječnika otići iz Hrvatske ulaskom u Europsku uniju, ali se nada da to neće biti veliki broj. Podsjeća na primjer Češke i Poljske gdje su se, kad su se poboljšali uvjeti, doktori počeli vraćati.

"Mi se nadamo da će se to tako dogoditi i kod nas, ali sigurno će u prvom valu jedan veliki broj doktora otići. Tu se možemo naći u dosta nezgodnoj situaciji, da će biti još veći problem, ne toliko u Zagrebu koliko u manjim mjestima - u Slavoniji, na otocima i na jugu, gdje neće biti dovoljno kadrova koji će moći pružati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu", zaključio je Minigo.

Pročitajte više