Ministar Bauk: Nije se iz Hrvatske iselilo 30 tisuća mladih, nego ih je par tisuća otišlo u Srbiju i BiH

Foto: FAH

MINISTAR uprave Arsen Bauk, prvi "statističar" u Vladi Zorana Milanovića, na svojem je službenom facebook profilu objavio kako teza o desecima tisuća mladih koji su iselili iz Hrvatske u posljednje vrijeme zapravo ne stoji. Argumentaciju za svoju tezu pronašao je u statističkom ljetopisu iz 2012. godine.

"Počela se kao 'istina' provlačiti teza od 30.000 mladih koji su se u posljednje dvije godine iselili iz Hrvatske. Prema statističkom ljetopisu za 2012. iz Hrvatske se 'iselilo' 12.877 građana. Od toga u Srbiju i BIH 7.216. Riječ 'iselilo' stavio sam u navodnike jer sam siguran da se većim dijelom radi o osobama koje već dugo ne žive u Hrvatskoj pa ih je policija izbrisala iz evidencije prebivališta uz napomenu 'odselio'. U suprotnom, očekujem informacije o ekonomskom čudu u te dvije zemlje koje su za mlade Hrvate točno 75,16 puta atraktivnije od Kanade (tamo se iselilo njih 96). U posljednjih 5 godina u Srbiju i BIH se "iselilo" 32.228", napisao je Bauk na facebooku nudeći link na Državni zavod za statistiku.



Jedan od prvih koji je "prigovorio" ministru je Đuro Lubura vodeći telekomunikacijski stručnjak u Hrvatskoj koji je objasnio "varljivost" brojki.

"Što s onima koji su doista po svijetu, a nisu se nikad odjavili jer su otišli 'privremeno' i ostali. Statistika je super, no osim što jako ovisi o kvaliteti podataka, podložna je i manipulaciji, znaš onaj - statističar se utopio u bazenu prosječno dubokom 5 cm", napisao je Lubura.

 

Pročitajte više