Hrvatske autoceste upozoravaju na gužve prema moru, evo gdje

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Zbog nadolazećeg produženog vikenda uoči 1. svibnja, već od danas očekuje se pojačan promet na svim autocestama, izvijestile su Hrvatske autoceste.

> Informacije o stanju na cestama i slike eventualnih kolona možete nam slati na desk@index.hr

Dodaju, pojačan promet očekuje se i tijekom nedjelje u povratku s produženog vikenda te podsjećaju sve korisnike koji se spremaju na put da je vrijeme proljetnih radova na autocestama i da su na pojedinim dionicama određena prometna ograničenja.

HAC je radi što bolje protočnosti prometa s određenih dionica uklonio velik dio privremenih prometnih regulacija, no zbog tehnologije radova, neke privremene regulacije nije moguće ukloniti.

HAC savjetuje korisnicima da i prije, ali i za vrijeme putovanja kontinuirano prate stanje i uvjete na cesti te da vožnju i putovanje prilagode uvjetima na cesti.

Prije putovanja stanje na cestama provjerite na prometnom servisu HAK-a.

"U slučaju izvanrednih situacija u prometu, korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422", poručuje HAC.

Dionice na autocestama pod prometnim regulacijama gdje su u slučaju prometne nesreće ili izrazito gustog prometa mogući eventualni zastoji:

Autocesta A1 Zagreb - Split:

  • dionica Otočac – Perušić (radovi, smjer Dubrovnik)

- zbog radova sanacije prijelaznih naprava na vijaduktu Vršci u smjeru Dubrovnika, promet se vodi dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba, koja uključuje i tunel Plasinu.

  • dionica Posedarje – Zadar centar (radovi, smjer Dubrovnik)

- zbog radova rekonstrukcije sustava odvodnje, koji trenutno uključuju prekop cijelog kolnika u smjeru Dubrovnika, promet se vodi dvosmjerno na kolniku u smjeru Zagreba koji uključuje zabranu ulaska vozila u čvoru Posedarje za smjer Dubrovnik (obilazan pravac je državnom cestom do čvora Zadar centar).

S obzirom na trenutnu fazu završenosti radova, tijekom jutarnjih sati 1. svibnja očekuje se puštanje prometa kolnikom u smjeru Dubrovnika, a do petka, 3. svibnja očekuje se uklanjanje privremene regulacije prometa u cijelosti na kolniku u smjeru Zagreba.

Autocesta A3 Bregana - Zagreb - Lipovac:

  • dionica Nova Gradiška – Lužani – Slavonski Brod zapad (radovi u smjeru Lipovca)

- zbog kompleksnih radova sveobuhvatne obnove kolnika i elastične odbojne ograde na tri dionice u smjeru Lipovca promet se vodi dvosmjerno kolnikom u smjeru Bregane.

Autocesta A4 Goričan - Zagreb

  • dionica Sesvete – Zagreb istok (Ivanja Reka) (radovi na djelu kolnika u smjeru Goričana)

- zbog radova sanacije prijelaznih naprava na voznom i zaustavnom traku nadvožnjaka HŽ II u smjeru Goričana, promet se na kolniku u smjeru Zagreba vodi s po dvije sužene prometne trake za smjer Zagreb i jednom suženom prometnom trakom za smjer Goričan te dodatno još jednom prometnom trakom za smjer Goričan na kolniku u smjeru Goričana.

S obzirom na to da se u sklopu privremene regulacije prometa koristi i zaustavni trak za vožnju, HAC moli korisnike koji idu iz smjera Sesveta za smjer Zagreb (ulazni krak čvora Sesvete u smjeru Zagreba) za pojačan oprez prilikom uključenja na glavnu trasu autoceste s obzirom na to da će doći do promjene u načinu vođenja prometa. Ujedno, mole korisnike koji koriste čvor Sesvete kao ulaz na autocestu u smjeru Zagreba da, ako je to moguće, koriste obilazan pravac prema Gradu Zagrebu.

Autocesta A6 Zagreb - Rijeka    

  • dionica Vrbovsko – Ravna Gora (radovi, smjer Rijeka)

- zbog radova sanacije prijelaznih naprava i sanacije spoja kolnika na vijaduktu Stara Sušica u smjeru Rijeke, promet se vodi dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba, koja uključuje i tunele Pod Vugleš i tunel Javorova Kosa.

  • šira zona čvora Orehovica (radovi na krakovima čvora)

- zbog radova rekonstrukcije i dogradnje čvora Orehovica, promet se vodi suženim krakovima čvora. Za sav promet zatvoren je silazni krak iz smjera Zagreba u smjeru Rijeka centar/Trsat, a promet se vodi obilaznim pravcem preko susjednih čvorova na autocesti i gradskih prometnica.


Na ostalim dionicama u zoni radova ne očekuje se nastanak zastoja i kolone vozila u postojećoj privremenoj regulaciji prometa.

Pročitajte više