Ministar BiH dijelio lekcije Hrvatima: Naš je vrh Kleka i dva otočića, a zajamčen nam je i izlaz na otvoreno more!

MINISTAR prometa i veza BiH Damir Hadžić u intervjuu Dnevnom Avazu izjavio je da otočići Veliki i Mali Školj te vrh Polutotoka Kleka pripadaju BiH te da izlazak na otvoreno more mora biti zajamčeno pravo. Dodao je da bosanska strana ne dovodi u pitanje gradnju Pelješkog mosta.

Također je izjavio da vlasti u Hrvatskoj pokazuju ozbiljnu volju za dogovor ne isključujući niti međunarodnu arbitražu u slučaju da se zakomplicira ratifikacija.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se podigla bura kada je vlas najavila da će u Saboru ratificirati sporazum iz 1999. godine koji su potpisali tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović po kojem bi vrh poluotoka Klek te Mali i Veliki Škoj trebali pripasti BiH.

"Ratifikacija sporazuma Tuđman - Izetbegović iz 1999. godine ne bi smjela niti doći na dnevni red Sabora", rekao je bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Kaže da sporazum u periodu od 13 godina nije ratificiran jer su otkriveni dokumenti prema kojima je vidljivo da su vrh poluotoka Kleka i otočići u malostonskome zaljevu dio hrvatskog teritorija.

"Hrvatska se ničega ne odriče.  Hrvatska definira granice svog teritorija ne samo na tim točkama, nego na 1000 kilometara granice. To je procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Sporazum je bio spreman za ratifikaciju 2005. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na ovaj način i u toj formi biti predložen opet za ratifikaciju", rekla je aktualna ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić prije tjedan dana za Hrvatski radio.

Pročitajte više