Ministar Linić usvojio dio primjedbi suca Kolakušića: Mijenja se Zakon o predstečajnoj nagodbi!

Foto:  Goran Mehkek (Cropix)

JOŠ u vrijeme dok Ustavni sud razmatra prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog Zakona o predstečajnim nagodbama, Ministarstvo financija odlučilo se na izmjene tog zakona. Prva točka dnevnog reda na današnjoj sjednici Vlade bit će upravo izmjene Zakona o predstečajnim nagodbama, a između 17 članaka zakona koji se mijenjaju našle su se i neke primjedbe koje je primijetio i sudac sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić kada je zakon dao na Ustavni sud. 
 
> Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi
 
Tako se mijenja dio Zakona koji uređuje rok trajanja postupka, a što je možda i najbitnija izmjena mijenja se sadržaj izvješća o financijskom stanju i poslovanju dužniku dodavanjem svim postupaka i to parničnih, upravnih, ovršnih i postupaka osiguranja. Isto tako sada je otvorena mogućnost izmjene plana financijskog restrukturiranja prije novog ročišta, a sve "kako bi se postigao dogovor s vjerovnicima, sklopila nagodba i izbjegao stečaj".  
 
Tu su i dodatne mjere koje štite vjerovnike, ali i sprečavaju zloporabe dužnika. 
 
 

Odbijeno više od 3.000 zahtjeva za predstečajnu nagodbu

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je na sjednici Vlade kako je ove godine u kolovozu zaprimljeno 4.932 zahtjeva za predstečajnom nagodbom u vrijednosti od gotovo 48 milijardi kuna.

"Ostaje pitanje koliko smo bili efikasni u rješavanju tih zahtjeva. Od ukupno 4.932 do sada smo riješili 3.837 predmeta ili skoro 78 posto. Na koji način su riješeni predmeti? Na žalost, više od 3.000 je odbijeno, a pozitivno je riješeno samo 787 predmeta", rekao je Linić.

"To samo govori da je kriza u Hrvatskoj bila teška i da najveći broj subjekata nema šanse preživjeti te da ogroman broj malih tvrtki ide u stečaj", ustvrdio je Linić.

"Taj broj odbijenih predmeta pokazuje da je bilo i zloupotreba ovog postupka koji su zaustavljene već na razini upravnog postupka s obzirom da je sve to obustavljeno od strane Fine, odnosno onih koji vode predstečajni postupak", istaknuo je Linić.

Današnjom uredbom omogućen je i četvrti prijedlog nagodbe i nagodbenog plana, a kako je rekao Linić izmjene bi trebale pomoći da se očisti zatečena situacija. Tako je danas dodan članak u kojemu se propisuje da dužnik mora navesti sve pokrenute postupke pred sudovima i javno pravnim tijelima, a rok za dostavu izmijenjenog plana restrukturiranja skratio se na 15 dana.

Pročitajte više