Ministar Lorencin intervenirao u Fini: Odmah deblokirajte račun državne firme Club Adriatic!

Foto:FAH

MINISTAR turizma Darko Lorencin intervenirao je u Financijskoj agenciji (FINA) kako bi se državnoj tvrtki Club Adriatic skinula blokada s računa. Ne poštujući tržišna pravila ministar je u dopisu Fini zaprijetio da će, ukoliko ne skinu ovrhu Porezne uprave i ne odblokiraju račun, ta tvrtka morati obustaviti poslovanje i sve zatečene goste - turiste "zamoliti da napuste objekte".

Cjelokupna turistička industrija pred kolapsom zbog 1186 gostiju?

Ministar Lorencin u svom dopisu Fini tvrdi i da ima saznanja kako su dvije banke spremne povući blokadu i to nakon što bude izabrana nova Skupština društva i Nadzorni odbor.

"Imajući u vidu nesagledive posljedice zatvaranja objekta Društva usred turističke sezone, koje je pri tome još u 100-postotnom vlasništvu RH, ne samo za predmetno Društvo već i cjelokupnu turističku industriju Hrvatske, molim da se žurno pronađe zakonska mogućnost za odgodu izvršenja predmetnog Rješenja do kraja 2014. godine do kada je za očekivati da bi se isti mogao podmiriti iz tekućeg poslovanja ili prodaje nekretnina Društva", stoji u dopisu Fini kojeg je potpisao ministar Lorencin. U smještajnim kapacitetima Cluba Adriatic odmara se 1186 gostiju. 

Do dolaska Lorencina Club Adriatic bio je pozitivan primjer

Naime, državna tvrtka Club Adriatic osnovana je prije 12 godina s ciljem stavljanja u funkciju i prodaje nekadašnjih vojnih kampova i hotela. Danas Club Adriatic ima u funkciji četiri hotela i tri kampa.

Sve do dolaska ministra Lorencina Club Adriatic bio je živući dokaz kako i državna tvrtka može uspjeti s prosječnim prihodom od 22 milijuna kuna i rashodima od oko 20 milijuna kuna. U kolovozu prošle godine za Poslovni dnevnik Club Adriatic bio je svijetli primjer državne tvrtke koja posluje u plusu. Imali su znatna ulaganja u vlastite kapacitete, povećali su broj noćenja i prihode, te povećali kategorizaciju svojih objekata.


Specijalizirani časopis Banka dvije godine prije također je hvalio Club Adriatic tvrdeći da je riječ o državnoj tvrtki koja posluje u plusu. No dolaskom Lorencina, koji je zamijenio ministra Veljka Ostojića, čini se da se sve urušilo.

Ukupna dugovanja 85 milijuna kuna

Club Adriatic duguje Poreznoj upravi 6,8 milijuna kuna, a ukupna dugovanja iznose 85,5 milijuna kuna. Stoga se Club Adriatic odlučio na pokretanje predstečajne nagode.  
 

 

 

Club Adriatic zapošljava 108 stalno zaposlenih te 119 sezonskih radnika. Iako je tvrtka u državnom vlasništvu u dokumentu Fine stoji kako je zbog neisplate plaće ovu tvrtku do sada napustilo 20 djelatnika!?

Dvadeset djelatnika napustilo državnu tvrtku jer nisu dobili plaću!

Zbog blokade računa tvrtki prijeti obustava električne energije, a neki od dobavljača su najavili kako neće dopremati hranu i piće. Fina je uvažila dopis ministra Lorencina te "odblokirala" račun, isto tako prihvatili su tvrdnju ministra Lorencina kako je prodaja turističkog naselja Baško polje pred samim krajem, te da ove godine očekuju ukupne prihode u vrijednosti od 2,2 milijuna eura.

"Uvažavajući navode dužnika, ovo je Vijeće ocijenilo da bi daljnjom blokadom računa nastala nenadoknadiva šteta za dužnika kao i šteta za ugled Republike Hrvatske kao turističke destinacije", odlučilo je Nagodbeno vijeće Fine.

Pročitajte više