Ministar Mrsić o rekordnoj nezaposlenosti: Broj zaposlenih je pao za 250 tisuća

MINISTAR rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić je danas komentirao rekordnu nezaposlenost, koja je u veljači nakon 9 godina opet prešla 20 posto, te je kazao da je nova Vlada najavljivala da će biti teško, a nije zaboravio niti podsjetiti da je prošla Vlada skrivala te podatke.

Zadnji puta je stopa registrirane nezaposlenosti iznad 20 posto bila još u vrijeme Vlade Ivice Račana, u travnju 2003. godine. Prema najnovijim podacima za veljaču, ona je ponovno probila tu granicu. Na zavodu za zapošljavanje je trenutno prijavljeno 342,478 ljudi.

"Broj zaposlenih se smanjio za 250 tisuća"

"Najavljivali smo da će biti teško, da će biti porast broja nezaposlenih. Ta je brojka lani bila mistificirana, skrivana, pa je za sezone bilo malo lakše, pa se opet počelo skrivati u desetom mjesecu", kazao je za Soundset ministar Mrsić.


"No ima još jedna brojka koju obično ljudi ne prate, može se naći na stranici Mirovinskog, a to je brojka zaposlenih ljudi. Ta se brojka smanjila za 250 tisuća zaposlenih. Razlog je taj što je samo gospodarstvo stalo", dodao je Mrsić koji očekuje da će se gospodarstvo pokrenuti u drugoj polovici godine i da će nam još šest mjeseci trebati kako bi vidjeli stvarni pad broja nezaposlenih.

"Hrvati moraju promijeniti filozofiju"

"Stanje je takvo i od toga ne treba bježati", kazao je ministar i dodao kako je Vlada ovakvo stanje predvidjela u proračunu pa su u njemu povećali stavku "sredstava za nezaposlene". Mrsić ističe da zapošljavanje stimuliraju smanjenjem cijene rada, oslobađanjem poslodavaca doprinosa na plaću. Najavljuje da će otvoriti mogućnost rada "bez zasnivanja radnog odnosa za ljude bez radnog iskustva".

"Primjerice varioci. Varioc se automatski zaposli. No onda ode u Italiju raditi za veću plaću", objasnio je ministar koji smatra da Hrvati kao narod moraju "promijeniti filozofiju". "Moramo promijeniti i filozofiju 'završit ću fakultet, zaposlit ću se i u istoj tvrtki raditi do mirovine'. Treba promijeniti razmišljanje na način da 'ću promijeniti barem dva ili tri zanimanja tijekom života, ili dvije tri tvrtke", zaključio je Mrsić.

Pročitajte više