Ministar Vrdoljak o trenutnom gospodarskom stanju u Hrvatskoj: "HDZ je kriv i uvijek će biti kriv"

Screenshot:HTV 

"TEŠKA su vremena, nadamo se da neće dugo", rekao je Ivan Vrdoljak ministar gospodarstva u Vladi RH gostujući u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" voditelja Aleksandra Stankovića. Ministar gospodarstva kaže da se i prije u Hrvatskoj živjelo lošije nego danas. 

Loše prognoze će se mijenjati
 
"Živjeli se lošije nego danas. Uzmite na primjer 2000. godinu kada je stanje bilo puno gore nego danas po gospodarskim pokazateljima, živjeli smo puno lošije, ali nam tada nije nedostajalo optimizma. Optimizma danas nedostaje. To je problem", rekao je ministar Vrdoljak naglasivši kako će ova godina gospodarski završiti u plus. Vrdoljaka nije "izbacilo iz takta" ni protupitanje odakle njegov optimizam s obzirom na prognoze ekonomskih analitičara koje Hrvatskoj predviđaju gospodarski pad a ne rast. Podsjetilo se i ministra da je i za prošlu godinu predviđao plus pa je na kraju bio minus.  
 
"Gledajte, to su tromjesečne prognoze! One se mijenjaju. Mijenjat će se opet na bolje.", rekao je Vrdoljak dodajući kako će se te prognoze skoro mijenjati. Ministar gospodarstva rekao je da i dalje ne odustaje od optimizma. Vrdoljak se referirao i na izjavu ministra financija Slavka Linića da će biti bolje za deset godina, kazavši kako će tada sigurno biti bolje, ali će promjena biti i sljedeće godine.
 
Ljudi ne vide oporavak, ali će uskoro osjetiti  
 
Najzanimljiviji dio svakako je bio onaj kada je Vrdoljak naglasio da su promijenili investicijsku klimu te da su promijenili spori administraciju. Prije samo godinu dana nismo bili konkuretni od primjerice Rumunjske, Mađarske i Slovačke, kaže Vrdoljak dodajući da danas jesmo. 
 
"Još se to ne vidi, ali osjetit će se to", rekao je Vrdoljak kazavši da su osim poboljašnje poduzetničke klime pozitivni inputi Vlade i u slučaju brodogradnje i legalizaciju gradnje. Štoviše, ministar se na jesen nada i povećanju rejtinga.
 
"Živim u najljepšoj zemlji na zemlju. Mala smo prekrasna zemlja na jugu Europe i uskoro ćemo postati prekrasna mala pametna i bogata zemlja", rekao je Vrdoljak. 
 
HDZ će uvijek biti kriv
 
Ministar gospodartva priznao je kako je ova Vlada propustila na startu napraviti radikalnije korake, no za sveopće loše stanje najviše je kriv HDZ, smatra Vrdoljak.
 
"HDZ je kriv i uvijek će biti kriv", rekao je Vrdoljak govoreći o krivnji HDZ-a za današnje gospodarsko stanje dodajući kako nisu u pravu oni koji im zamjeraju da se "previše vade na HDZ". Vrdoljak smatra da se nedovoljno govori o krivnji HDZ-a. 
 
Na protupitanje kako sigurno HDZ nije kriv za to da investicije iz Katara neće doći, Vrdoljak je rekao da ne treba žuriti jer je terminal LNG-a velik projekt te da je on optimist. 
 
"Iz mjeseca u mjesec vidit će se pomaci na bolje", rekao je Vrdoljak govoreći o investicijama. Ministar tvrdi kako investitori iz Katara žele opskrbljivati plinom, no treba riješiti tržište.  
 
"Posao će dobiti onaj tko ponudi najnižu cijenu plina", rekao je Vrdoljak odbivši tvrdnje da je "posao s Katarom" - propao. Ministar je izrazio nadu da će Vlada "izgurati" mandat do kraja.   
 
Zakon o strateškim investicijama zapeo zbog "prevelike želje"
 
Zakon o strateškim investicijama je zapeo zbog prevelike želje HNS-a i njega osobno, tvrdi ministar Vrdoljak dodajući kako je bilo puno poteškoća. 
 
"Ali ćemo ga izgurati!", rekao je ministar Vrdoljak dodajući da će pred ljeto prijedlog zakona doći u Sabor. Vrdoljak nije htio govoriti o detaljima Zakona no rekao je da je u javnoj raspravi bilo više prijedloga.    

 

Pročitajte više