Ministar financija Lalovac: Želje činovnika su neograničene

Foto: Hina

U ORGANIZACIJI konzultantske tvrtke Kontroling Kognosko i poslovnog tjednika Lider u Zagrebu je započela 2. Međunarodna konferencija o kontrolingu (.pdf) na kojoj vodeće međunarodne stručnjake sluša oko 200 sudionika.

Konferenciju pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta i Međunarodne udruge kontrolera (ICV) je otvorila Jasmina Očko iz Kontroling Kognoska rekavši da je svrha okupljanja promocija najbolje kontrolorske prakse i njezine implementacije u poduzećima.

"Današnja konferencija nosi ime promjenom do uspjeha. Iskustva se dijele na konferencijama i izvan njih, a evolucija kontrolinga se događa pred našim očima. Kontroling je partner menadžmenta i moramo znati da se znanje prenosi i mora se samo implementirati. Hrvatskom gospodarstvu treba kontroling za rast, moramo adekvatno planirati troškove, resurse" istaknula je u uvodnoj riječi Očko.

Lalovac: Zaljubljen sam u kontroling

Prisutnima se potom obratio ministar financija Boris Lalovac otkrivši da je "zaljubljenik u kontroling" i da mu je jedan od ciljeva njegovo uvođenje u javnu upravu.

"Vi ćete govoriti o kontrolingu u privatnom sektoru, kako biti konkurentniji, kako koristiti alate i na koji način upravljati poslovnim procesima, rashodima, prihodima. Drugim riječima kako biti bolji na tržištu. Sve što ćete čuti vezano za privatni sektor, to se može implementirati na javnu upravu. To će nam biti nužnost u javnoj upravi već sljedeće godine. Moramo u javnu upravu uvesti jednu vrstu kontrolinga jer to donosi uštede," kazao je Lalovac i državni proračun okarakterizirao kao "najveće poduzeće u Hrvatskoj" sa kapitalom od 130 milijardi kuna.

"Sada nam predstoji vidjeti bez kojih troškova možemo, bez kojih moramo, te koji su troškovi tu da pokrenu gospodarstvo. Mi smo dugo godina davali subvencije i ne znamo kakav je njihov utjecaj. Kada uzimamo od gospodarstva da bi dali subvencijama, moramo točno znati koji je efekt. Postaviti ćemo jasan proračun da se vidi gdje se svaka kuna troši i kada tako postavimo učinak će biti bolji," rekao je ministar o budućoj strategiji vlade, a prenosi Lider.

"Proračun je prije desetak godina bio duplo manji, a sada ne živimo duplo bolje. Svi bi rekli da su tada živjeli bolje. Tu bi kontroling mogao pomoći. Recimo u zdravstvu koje smo prije plaćali 12, 13 milijardi kuna, a sada 23 milijarde, a usluga nije bolja. Volio bih da sljedeći sustav bude simpoziji o najboljim praksama u javnom zdravstvu," nastavio je Lalovac uz zaključak da su "želje činovnika neograničene", ali da ove godine neće nužno biti i uslišene.

Pročitajte više