Ministarstvo potvrdilo: Kobilu na Borkovićevoj farmi ipak su grizli psi! Na farmi je bilo kršenja propisa!

Screenshot: YouTube

DRUŠTVENIM mrežama proširila se degutantna snimka s jedne farme, na kojoj dva vidno izgladnjena psa jedu meso konja koji je na samrti, ali je očigledno još uvijek živ. Osoba koja je snimku postavila na YouTube tvrdi da je video zapis nastao na farmi Branka Borkovića - Mladog jastreba, što je, ispostavilo se, točno.

S obzirom da se radi o krajnje uznemirujućoj snimci, Index je na svojim stranicama neće objaviti. Ukoliko je doista želite pogledati, to možete učiniti OVDJE.

Iz udruge Prijatelji životinja rečeno nam je da su i oni dobili dojave o zlostavljanju životinja na Borkovićevoj farmi. Kažu da nije u pitanju samo snimka, već su dobili i više dojava građana koji tvrde da se na toj farmi životinje već duže vremena izgladnjuju.

Mislili su da je podmetanje

Kontaktirali smo i PU zagrebačku, s obzirom da se Borkovićeva farma nalazi na području njihove nadležnosti, u mjestu Oborovo. Slučaj zlostavljanja životinja policiji je navodno prijavljen, ali to nam za sada nisu mogli potvrditi. Zatražili su da im pošaljemo pismeni upit. Odgovore od PU zagrebačke objavit ćemo kada ih dobijemo.

Za komentar smo pokušali kontaktirati i samog Borkovića, ali na telefon ga nismo uspjeli dobiti čak niti preko Središnjeg saveza uzgajivača konja "Hrvatski Posavac", kojem je Borković predsjednik. Izvor blizak Borkoviću tvrdi da se radi o podmetanju.

Borković: Psi su željeli pomoći životinji

Borković je potvrdio kako se radi o njegovoj farmi. Branko Borković za Novu TV je kazao kako su psi željeli pomoći ozlijeđenoj kobili koja je pala na tlo te da su je lizali a ne grizli. Dodaje kako se psima vide rebra jer se radi o takvoj pasmini pasa. Na njegovo imanje došla je i veterinarska inspekcija, koja je navodno utvrdila kako na farmi nema zlostavljanja životinja. Veterinarski inspektor kazao je za Novu TV kako su kobili izgrižene uši i malo je izgrižena po stražnjem dijelu tijela ali ne može tvrditi da se radi o napadu psa na konja. Također, kaže kako bi psi kobilu ugrizli za vrat da su je namjeravali ubiti.

Nadzor Ministarstva poljoprivrede: Kobilu su grizli psi

Danas tijekom dana o cijelom slučaju očitovalo se i Ministarstvo poljoprivrede i to posebnim priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti. 

"Dana 28. i 29. svibnja 2013. izvršeni su inspekcijski nadzori od strane veterinarskog inspektora na predmetnom gospodarstvu - farmi konja. 'Sporna' kobila koja je pretrpjela napad pasa nalazi se u staji posjednika. Detaljnim pregledom utvrđeno je da postoje ozljede kao posljedice ugriza pasa. Kobila se uredno kreće, uzima hranu.
 
Utvrđena je mršavost kobile. Kobila je oždrijebljena 1. svibnja 2013. uz stručnu pomoć veterinara iz Veterinarske ambulante Oborovo. Dana 19. svibnja 2013., na telefonski poziv vlasnika, isti je veterinar pružio zdravstvenu pomoć životinji nakon pretrpljenih povreda te sanirao ozlijede. Životinja je liječena i još uvijek je pod terapijom te je djelomično oporavljena. Na dvorištu je zatečen pastuh lošeg gojnog stanja, koji se nalazi u visećoj stojnici i u postupku je oporavka nakon liječenja.
 
U istom dvorištu (zatvorenoj staji) nalazi se jedan pastuh, dobrog gojnog stanja. Uvidom u bazu podataka utvrđeno je da psi u posjedu Branka Borkovića, Prečno 63, 10 372 Oborovo, nisu cijepljeni protiv bjesnoće u propisanom roku. Stoga će se donijeti rješenje o stavljanju pasa u karantenske uvjete što je i učinjeno tijekom nadzora.
 
Nadzor na farmi nije okončan. Isti će se nastaviti, vođenjem daljnjih inspekcijskog nadzora i saslušanjem drugih stranaka (osoba koja skrbi o životinjama na farmi), kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja. Iz dosadašnjeg nadzora utvrđeno je da je počinjeno nekoliko kršenja propisa iz Zakona o zaštiti životinja. Po okončanju cjelokupnog postupka, javnost će biti pravovremeno obaviještena". 

Prijatelji životinja: Vlada treba ukinuti poticaje za uzgoj životinja!


"Snimka s farme u mjestu Prečno kod Ivanić Grada, na kojoj se vidi da su na konja na samrti nasrnuli izgladnjeli psi, zgrozila je brojne građane koji su se obratili udruzi Prijatelji životinja tražeći hitnu pomoć za životinje na farmi i sankcioniranje vlasnika zbog zanemarivanja i zlostavljanja životinja.
 
Jeziva snimka od gotovo devet minuta, nastala prije tjedan dana i objavljena na internetu, pokazuje gladne pse kojima se vide rebra kako napadaju i jedu utrobu i vrat konja koji je, iako napola presavinut i obješen, još uvijek živ, te vrišti dok ga pobješnjeli psi trgaju. Bolestan konj bio je povezan vatrogasnim crijevima, očito kako bi ga se spriječilo da legne.
 
Prema dojavama građana, nije riječ o izoliranom događaju, već se vlasnik, koji je i predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača Hrvatski posavac, bavi uzgojem konja već petnaestak godina samo radi državnih poticaja. Susjedi navode da su u duljem vremenskom razdoblju psi, konji i ostale životinje na 'farmi za mučenje' zapušteni, neuhranjeni, izgladnjeli, bolesni, često slobodno lutaju uništavajući susjedima usjeve i umiru od gladi. Iako su zvali desetke puta veterinarsku inspekciju i policiju, nadležne službe nisu ništa poduzele kako bi se zaustavilo mučenje životinja.

Nije prvi slučaj u Hrvatskoj
 
Iako su razmjeri zanemarivanja životinja stravični, ovaj slučaj nije prvi takve vrste u Hrvatskoj. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja na farmama koje dobivaju državne poticaje postali su redovita praksa, pri čemu se provedba davanja poticaja slabo ili nikako ne kontrolira. Slučajevi poput umiranja stotina krava na Lonjskom polju kod Sunje 2010. godine zbog zanemarivanja od neishranjenosti ili na poljoprivrednom gospodarstvu Lov Farma u Jošanima kod Udbine prije nekoliko mjeseci zbog gladi i zanemarivanja, samo su neki koji zbog užasnih posljedica dospiju preko medija u fokus javnosti. Mnogo je više onih gdje životinje svakodnevno trpe velike patnje zbog gladi i zanemarivanja, a nitko za njih ne zna i ne može im pomoći.
 
Prijatelji životinja reagirat će u slučaju farme Branka Borkovića dopisima svim nadležnim institucijama, tražeći hitno oduzimanje životinja i sankcioniranje Borkovića zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja, Kaznenog zakona i drugih zakonskih propisa, tražeći novčanu i zatvorsku kaznu. Ujedno će uputiti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da provede istragu svih farmi koje su dobile poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojem se nalaze životinje i oduzele životinje svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobivanja poticaja i državnog zemljišta. Također, kako Ministarstvo poljoprivrede očito nema mogućnosti da kontrolira stanje na farmama i provodi zakonske propise vezane uz zaštitu životinja, Prijatelji životinja traže da se poticaji za uzgajanje životinja ukinu", priopćili su danas iz Prijatelja životinja.  

Pročitajte više