Ministarstvo zaštite okoliša: Građani Slavonskog Broda nisu u opasnosti

NA MJERNOJ postaji u Slavonskom Brodu ponovno su zabilježena znatna prekoračenja dopuštenih vrijednosti štetnih plinova u zraku.

Kako javlja HRT, bosanskobrodska rafinerija ozbiljno ugrožava zdravlje građana, a podaci su alarmantni.

Izmjerena koncentracija sumporovodika u Slavonskom Brodu je gotovo 40 mikrograma po prostornome metru, što je šest puta više od granične vrijednosti. Koncentracija benzena u jednom satu premašuje godišnju graničnu koncentraciju.

Vlasti u Slavonskom Brodu ne mogu same riješiti taj problem na koji dugo upozoravaju, pa je gradonačelnik Mirko Duspara zatražio od države da ga ona riješi s glavnim onečišćivačem - rafinerijom u Bosanskom Brodu.

Ministarstvo tvrdi: Nema opasnosti po stanovnike

"Odmah po preuzimanju funkcije ministra, ministar Zmajlović uputio je pismeni zahtjev resornom ministru u Republici Srpskoj za hitni sastanak radnih skupina s naše i njihove strane, shvaćajući važnost rješavanja ovog međudržavnog problema", priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Sastanak je održan 27. rujna, a glasnogovornica ministarstva Dijana Sušac tvrdi da je dogovoreno nekoliko važnih koraka s obje strane. Kao prvi korak dogovorena je izrada katastra onečišćavanja s obje strane Save.

"Paralelno s tim, na zahtjev ministra Zmajlovića, osigurana su sredstva u Fondu za zaštitu okoliša za uspostavu dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu koja će trajno mjeriti kakvoću zraka. Najvažnije je da postojeća koncentracija sumporovodika koju mjerimo u Slavonskom Brodu ne ugrožava zdravlje ljudi jer je značajno ispod propisane, po mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije", poručuje Sušac.

"Ali budući da predstavlja smetnju stanovnicima, prije svega zbog neugodnog mirisa, poduzimaju se svi gore navedeni koraci i želi se trajno riješiti problem", tvrde iz Ministarstva.

Pročitajte više