Ministrica Holy: Nisam inicirala micanje koze iz hrvatskog grba!

MINISTRICA zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u svom prvom službenom posjetu Koprivnici izrazila je zadovoljstvo tamošnjim projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te najavila novi Zakon o otpadu i opovrgla navode da je inicirala micanje koze iz hrvatskog grba.

"Impresionirana sam onim što se radi i što se radilo do sada u Koprivnici", rekla je ministrica Mirela Holy nakon što je obišla projekte kojima se Koprivnica ponosi - odlagalište komunalnog otpada Piškornicu, pročistač otpadnih voda, kompostište i šparnu hižu, prvu pasivnu stambenu zgradu u budućem niskoenergetskom naselju.

Gospodarenje otpadom najveći problem u zaštiti okoliša Republike Hrvatske

"Mogu samo zaključiti da Koprivnica neće imati nikakvih problema ispoštivati novi Zakon o otpadu koji će vjerojatno biti izglasan već u prvoj polovici ove godine, a donosi obvezu primarne selekcije za jedinice lokalne samouprave. S obzirom na to da Koprivnica već 50 posto otpada ima u primarnoj selekciji, neće imati nikakvih problema ispoštivati te obveze do 2015. godine“, rekla je Holy. A iako se Grad Koprivnica protivi projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, sama ministrica podupire taj projekt jer je gospodarenje otpadom najveći problem u zaštiti okoliša Republike Hrvatske.


"Sad je na ove četiri županije i Gradu Koprivnici da međusobno dogovore najbolji i najpošteniji omjer u ovom projektu". Ministrica Holy se očitovala i o projektu termoelektrane na biomasu čija bi izgradnja uskoro trebala početi u susjednom Koprivničkom Ivancu, a čemu se Grad Koprivnica također protivi.

Reakcije na zeleni "bezmesni" ponedjeljak dobre

"Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nema više pravne instrumente kako bi moglo zaustaviti ovaj projekt. Znate da je ovaj projekt završio i na sudu. Vjerojatno će se Ministarstvo trebati u jednom dijelu očitovati na tužbu, ali do sada do nas nije došao takav zahtjev od Upravnog suda“, istaknula je. Boraveći u Koprivnici ministrica Holy je rekla da su reakcije na njenu inicijativu za uvođenje zelenog dana, bezmesne prehrane jednom tjedno uglavnom pozitivne te da je nekoliko ministara reklo da će se pridružiti ovoj inicijativi.

"To je dobro i iz perspektive zaštite okoliša, doduše više na simboličkoj razini ali je dobro i zbog zdravlja naših građana i građanki jer je činjenica da smo u posljednje vrijeme počeli svi konzumirati previše mesa a to nije dobro", smatra Holy. Na pitanje je li istina da je inicirala micanje koze iz hrvatskog grba, kao što su to objavili pojedini portali, ministrica Holy je odgovorila: "Ovo je smiješno, naravno da ne".

Pročitajte više