Mislili ste uštedjeti EU naljepnicom na tablici? MUP: "Za to je kazna do 5 godina zatvora"

Foto: FAH

NAKON tri godine natezanja napokon su se počele izdavati nove registracijske pločice s oznakom Europske unije. Iako se govorilo o redizajnu tablica koje izgledaju isto već više od dvadeset godina, na kraju su ostale potpuno iste, uz dodatak plavog pravokutnika u lijevom kutu s nacionalnom oznakom HR i tzv. europskim logom, poznatim žutim zvjezdicama.

Politika se umješala u dizajn registarskih pločica

Natječaj koji je provela bivša Vlada, a na kojem su izabrana tri rada na kojima je hrvatski grb zamijenila njegova stilizirana verzija, nije doveo do redizajna pločica koji su mnogi zagovarali jer je nekima zasmetalo to što na tablicama više ne bi bilo klasičnog grba. Tadašnji je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, na intervenciju tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, objavio kako će grb ostati na tablicama, uz novi dizajn. Političkim intervencijama u svoja vizualna rješenja tablica se usprotivili dizajneri pa se sve vratilo na početak.

Novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio je ipak da se stare pločice zamijene novima, no nove se od starih razlikuju samo po plavoj oznaci na lijevoj strani. Iako su obične registarske tablice pojeftinile sa 76 na 65 kuna, ako građani žele zamijeniti stare tablice novima, najjeftinija varijanta s istim oznakama koje su imali do sada koštat će ih 278 kuna.

EU naljepnice na tablicama kažnjavaju se s do 5 godina zatvora

Zato su se neki dosjetili da bi umjesto dodatnog troška mogli na tablice nalijepiti plavu naljepnicu s europskim logom i nacionalnom oznakom kakve već godinama viđamo na registracijskim oznakama hrvatskih automobila. No, u MUP-u za Index kažu da bi se u tom slučaju radilo o kaznenom djelu Krivotvorenja isprave, za što je propisana i kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

"To je poseban oblik krivotvorenja. Registarska pločica je službena isprava čiji je izgled propisan raznim pravilnicima i svaka preinaka može se tretirati kao nekakav oblik utjecanja na njen izgled. Ne savjetujemo građanima da to čine jer to nema smisla i jer zbog toga protiv njih policija može postupati", rekli su nam iz MUP-a i dodali da, ako nemaju nove tablice, vozači moraju na vozilu kada izlaze iz zemlje na stražnjem dijelu vozilu imati elipsaste naljepnice s oznakom HR.

Je li MUP mogao izdati službenu naljepnicu kojom bi građani uštedjeli 270 kuna?

Pitali smo ih nije li se moglo izaći u susret građanima koji imaju stare tablice tako da MUP izda službenu naljepnice koja bi koštala nekoliko kuna i koja bi se onda zalijepila na točno definiranom mjestu na registarskoj pločici . Tako bi se izbjegao trošak od 278 kuna s obzirom na to da se izgled tablice nije ni u čemu promijenio, osim u plavoj EU oznaci.

"Želimo naglasiti da građani stare tablice ne moraju mijenjati. Tko želi mijenjati može to učiniti uz propisanu naknadu, a tko ne želi neka ostavi stare", poručili su iz MUP-a.

Pročitajte više